Roman Havlíček (Meteobox)
30.04.2023 23:59:57

Květen začne teplejším počasím, pak se ochladí a přijdou srážky


Počasí u nás ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu nad střední Evropou, která se přesouvá dále k východu. V dalších dnech k nám nejprve po její zadní straně pronikne teplejší vzduch od jihu, postupně se od západu bude přesouvat brázda nižšího tlaku vzduchu a v ní bude postupovat studená fronta. Za ní se od severozápadu rozšíří výběžek tlakové výše, ten později zeslábne a k nám bude zasahovat okraj tlakové výše nad Skandinávií a zároveň do střední Evropy budou v závěru týdne postupovat frontální systémy od západu.


V noci bude jasno až polojasno, k ránu u vodních ploch ojediněle mlhy.

Nejnižší noční teploty 5 až 1°C, místy přízemní mrazíky.

Vítr slabý východní nebo proměnlivý do 4 m/s.

 

V pondělí bude jasno až polojasno, během dne postupně od jihozápadu přibývání oblačnosti a později v západní polovině Čech místy déšť nebo přeháňky.

Nejvyšší denní teploty 17 až 21°C, na západě chladněji jen kolem 15°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem 13°C.

Vítr zpočátku slabý až východní nebo jihovýchodní, během dne mírný a stáčející se k jihu 2-7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, zejména Českomoravské vrchovině, večer v západní polovině Čech postupně západní do 5 m/s.

 

úterý bude oblačno až zataženo, na frontě místy občasný déšť nebo přeháňky, na východě zpočátku až polojasno, později pak budou v Čechách srážky ustávat a oblačnost se protrhávat. Ojediněle i bouřky.

Nejnižší noční teploty 12 až 7°C, na západě až kolem 5°C.

Nejvyšší denní teploty 12 až 17°C, při zmenšené oblačnosti na východě až 20°C.

Vítr slabý až mírný západní až jihozápadní 2-6 m/s, v přeháňkách a bouřkách může zesilovat, na východě zpočátku až jižní a na horách s nárazy kolem 15 m/s, odpoledne a večer se bude postupně stáčet na severozápadní až severní.

 

Ve středu bude v jihovýchodní polovině území oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, v severozápadní polovině Čech ráno až skoro jasno, jinak během dne polojasno až oblačno, ojediněle možnost přeháňky, odpoledne budou srážky ustávat a oblačnost se postupně protrhávat.

Nejnižší noční teploty 8 až 4°C, při vyjasnění až kolem 2°C a místy přízemní mrazíky.

Nejvyšší denní teploty 12 až 16°C, při zmenšené oblačnosti i tepleji.

Vítr slabý až mírný severozápadní až severní, později až severovýchodní 2-6 m/s.


Výhled od čtvrtka do neděle : bude zpočátku zmenšená oblačnost jasno až polojasno, postupně jí bude přibývat na oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Jen přechodně pak i polojasno.  

Nejnižší noční teploty zpočátku 5 až 0°C a četné přízemní mrazíky, postupně 8 až 3°C, později při vyjasnění jen kolem 1°C a opět možnost přízemních mrazíků.

Nejvyšší denní teploty zpočátku 14 až 19°C, později 11 až 16°C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty