Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.04.2023 09:20:00

Deere a CAT jako investice do umělé inteligence - Víkendář

Brett Winton z Ark Invest hovořil na CNBC o investicích spojených s umělou inteligencí. Na začátku rozhovoru připomněl, že v minulosti byl rozdíl mezi tím, jaká firma stála na počátku rozvoje nějaké technologie a jaká firma z něj nakonec těžila nejvíce. Například u osobních počítačů bylo na počátku IBM, u internetu zase další vývoj správně odhadoval Bill Gates, ale těžily z něj nakonec zejména firmy jako Yahoo či Google a Facebook. Co umělá inteligence (AI)?

Winton se domnívá, že nyní má v oblasti AI navrch Microsoft. Google sice má ty nejlepší lidi v oboru a provedl vnitřní restrukturalizaci tak, aby AI patřila do jádra jeho aktivit, nicméně podle experta umělá inteligence není „strukturálně“ v souladu s podnikatelským modelem Googlu. A ten doposud nevyřešil tento základní problém, kdy není jasné, co by mu AI mohla přinést, ale je zřejmé, že mu může hodně vzít.

Winton již dříve hovořil o tom, že AI může zvýšit hodnotu produktů, jako je Office od Microsoftu. Projevilo by se to například při práci s Excelem, který by byl schopen přímo vyhledávat potřebné informace a zjednodušil by práci s nimi. Z hlediska investic ale expert míní, že není nutné dilema mezi Microsoftem a Googlem. Jinak řečeno, pokud investoři chtějí sázet na rozvoj a přínosy umělé inteligence, mohou se zaměřit na jiné společnosti.



Podle Wintona mohou být dobrou sázkou na umělou inteligenci akcie společností jako Tesla, Deere či Caterpillar. Tyto společnosti totiž mají aktiva a aktivity, které jiné firmy nemají a bylo by pro ně těžké je zkopírovat. Namísto pokusů o správný odhad vítěze mezi Microsoftem a Googlem je tak lepší zaměřit se právě na firmy, které mohou díky AI výrazně zvýšit hodnotu svých specifických aktiv.

V případě Tesly hovořil Winton o tom, že její vozy by se díky umělé inteligenci mohly stát robotaxíky. Rozvoj AI, ke kterému došlo během posledního roku, přitom podle něj znatelně zvýšil pravděpodobnost toho, že Tesla na poli robotaxíků uspěje. V principu je pak situace stejná u Tesly, Caterpillaru či Microsoftu. Tyto společnosti mají nějaký produkt, jehož uživatelská hodnoty díky AI prudce vzroste. Google ale do této skupiny nepatří, protože umělá inteligence jeho služby spíše nahrazuje, než aby je zlepšovala. AI totiž „poskytuje odpovědi, ne další uživatele vyhledávání.“

Winton míní, že „pokud jste u AI šest měsíců pozadu, je to, jako kdybyste u běžných technologií byli pozadu o dva roky.“ Uvedl také, že jak CAT, tak Deere figurují v portfoliích jeho firmy.

Zdroj: CNBC



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688