Euroskop (euroskop.cz)
Makroekonomika  |  28.04.2023 21:44:47

Transatlantické vztahy, volný obchod či „zelený závod“. Kulatý stůl Národního konventu o EU řešil reakci na americký zákon o snížení inflace

V pátek 28. dubna proběhl kulatý stůl Národního konventu o EU, věnující se tématu reakce na americký zákon o snížení inflace. Debata se uskutečnila od 9:00 v prostorách Lichtenštejnského paláce a prostřednictvím online platformy Webex Teams. Diskuze se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor parlamentu, hospodářské, akademické a sociální sféry, společně s odborovými svazy, zástupci evropských institucí a vybranými novináři. Odborným garantem tohoto stolu byl Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Debata Národního konventu o EU se zaměřila na tři diskuzní otázky:

  1. Jaké dopady může mít IRA na transatlantické vztahy a volný obchod obecně a jakým způsobem by se EU měla snažit tyto vztahy aktivně formovat?
  2. Jak může EU zajistit konkurenceschopnost a posílit produktivitu svého průmyslu do budoucna a podpořit rozvoj zelených technologií vyráběných v EU?
  3. Jak se změny dotknou přímo ČR a jak by měla ČR v rámci EU postupovat, aby nezůstala v “zeleném závodě” pozadu? Na které konkrétní klimaticky neutrální (net-zero) sektory průmyslu by se měla ČR zaměřit?

Iva Kopečná, zastupující Odbor koordinace evropských politik Úřadu vlády ČR, uvedla, že obecně je pro transatlantickou relaci třeba najít vhodný a dlouhodobě fungující „modus operandi,“ který zajistí, že se obě strany nebudou nadále negativně překvapovat, ale naopak nastaví otevřenou komunikaci a vzájemnou oboustranně přínosnou spolupráci. Za garanta představila podkladový dokument Tereza Novotná, společně s Kateřinou Davidovou. Novotná uvedla, že Česká republika se nachází v poměrně zranitelné pozici, protože v odvětvích čistých technologií prozatím nemá vybudovanou silnou pozici v rámci EU a zároveň je značná část české ekonomiky navázaná na odvětví, která budou zelenou transformací a „zeleným závodem“ s USA a Čínou silně ovlivněna (např. automobilový průmysl). Se svým stanoviskem pokračoval Martin Hronza, ředitel Odboru ekonomických analýz na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, který řekl, že Česká republika si je vědoma toho, že dopady IRA se dotknou řady sektorů, nejde jen o baterie a výrobu elektrických vozidel, ale i o vodík nebo ocelářský průmysl a dlouhodobé investice do odvětví, která je nutné dekarbonizovat. Alena Mastantuono, stálá delegátka při EUROCHAMBRES, ve svém stanovisku uvedla, že k posílení konkurenceschopnosti v rámci zelené tranzice Evropa potřebuje jednoduchost při přidělování podpory, příznivé regulatorní prostředí, podporu investic a dostupnost financování, rozvoj inovací, výzkumu a vývoje, dostupnou a levnou energii a strategickou obchodní politiku. Craig Rychel, zastupující Velvyslanectví USA v ČR, ve svém stanovisku zdůraznil, že Spojené státy jsou odhodláni spolupracovat s EU na podpoře jejích plánů energetické nezávislosti a přechodu na zelenou energii. Poslední stanovisko představil Jaromír Antal, ředitel Centra evropských studií Vysoké školy ekonomické v Praze. Uvedl, že Česko by v kontextu „zeleného závodu“ mělo hledat průniky s jinými státy Evropské unie a snažit se o dlouhodobé a společné evropské řešení. To by mělo stavět na takové reakci, která nepodkope fungování vnitřního trhu, ale podpoří konkurenceschopnost EU jako celku.

Celé znění podkladového materiálu a další články k tomuto tématu naleznete na webových stránkách Národního konventu o EU.

Autorka: Kristýna Bartáková, Národní konvent o EU

The post Transatlantické vztahy, volný obchod či „zelený závod“. Kulatý stůl Národního konventu o EU řešil reakci na americký zákon o snížení inflace appeared first on Euroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688