OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  28.04.2023 17:00:00

„Gender Gap“ u penzí v Německu: Ženy mají v důchodu o třetinu nižší příjmy


Ženy mají v průměru nižší příjmy než muži, a to i ve starobním důchodu. Podle studie k příjmům a životním podmínkám (EU-SILC) z roku 2021 pobíraly seniorky 65+ v Německu o 29,9 % brutto ročně méně.

Konkrétně dostávaly v roce 2020 německé ženy průměrně 17 814 EUR hrubého ročně, zatímco u mužů byla průměrná úroveň hrubého ročního příjmu 25 407 EUR. K příjmům v důchodu se přitom započítávají starobní penze, penze pro pozůstalé a renty ze soukromého důchodového připojištění nebo spoření. Podle Spolkového statistického úřadu Destatis se sídlem ve Wiesbadenu jsou příčiny tohoto stavu a nerovnosti různorodé: v průběhu aktivního produktivního života pobírají ženy v průměru nižší mzdu. Částečně proto, že pracují častěji v hůře placených oborech než muži, dále ženy často mají jen částečný pracovní úvazek a častěji si berou dlouhodobější volno kvůli péči o své blízké. Další z příčin je fakt, že pracují mnohem řidčeji v dobře placených řídících funkcích.

Pozůstalostní penze pomáhá

Asi 29 % žen ve věku od 65 let dostává také příjem z pozůstalostní penze. U mužů se tento zdroj týká jen asi 5 %. Pokud by se vliv tohoto příjmu pro zabezpečení ve stáří, jenž záleží na výdělečné činnosti partnera či partnerky v manželství, nechal stranou, činil by Gender Gap dokonce 42,6 %. Mezera mezi příjmy v závislosti na pohlaví je tak podstatně vyšší, bereme-li v úvahu jen faktory závisející na samotné osobě pobírající penzi.

Každá pátá penzistka 65+ je ohrožena chudobou

Kvůli nižším příjmům z výdělečné činnosti jsou ženy ve stáří podstatně častěji ohroženy chudobou než muži. Kvóta ohrožení u žen nad 65 let věku byla v roce 2021 vyšší než pětina této populace (20,9 %). Muži ve stejné věkové skupině měli tento podíl na úrovni 17,5 %. Osoba je podle definice EU ohrožena chudobou ve chvíli, disponuje-li méně než 60 % středního příjmu vypočteného pro celkovou populaci v zemi. V roce 2021 byla tato hranice pro samostatně žijícího člověka v Německu na částce 14 968 EUR ročně (tj. 1 247 EUR netto měsíčně).

Hlavní zátěží pro seniorky jsou náklady na bydlení

Také náklady na bydlení jsou ženy v Německu ve věku 65+ zatíženy více než jejich mužské protějšky. 15,4 % žen žilo v roce 2020 v domácnostech přetížených náklady na jejich udržení. V praxi to znamená, že více než 40 % disponibilního příjmu padlo na bydlení. U mužů byla tato kvóta na úrovni 11,0 %. I podíl výrazně materiálně a sociálně deprivovaných osob byl v případě žen 65+ vyšší (2,9 %), i když jen nepatrně (muži 2,5 %). Jde o lidi, kteří nejsou schopni platit své účty včas, nemohou si přiměřeně vytápět obydlí a nejsou finančně schopni krýt nečekané výdaje z vlastních prostředků, případně přiměřeně obnovovat obnošený šatník.

Částečné úvazky německých žen

I u aktuálně výdělečně činných je třeba počítat s dopadem pohlaví na budoucí příjmy ve stáří. Je za tím především rozdílná kvóta zastoupení dílčích pracovních úvazků žen a mužů. Zde se rozdíly mezi pohlavími projevují obzvláště výrazně: v roce 2021 podle německého mikrocenzu se věnovalo 47,4 % žen ve věku 15 až 64 let výdělečné práci na částečný úvazek, zatímco ve srovnatelné skupině mužů to bylo pouhých 10,6 %. U výdělečně činných osob žijících s dětmi ve společné domácnosti, je tento rozdíl ještě křiklavější: u matek 63,6 % oproti otcům 7,3 %. Ženy rovněž přerušují častěji a na delší dobu výdělečnou činnost. Pokud bychom zastoupení sledovali podle rodičovského příspěvku, čerpali ho otcové v roce 2021 jen z 25,3 %. Žádosti o dobu volna pro péči o děcko (otcovskou dovolená) byla u mužů v průměru v trvání 3,7 měsíce, zatímco u žen 14,6 měsíce.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688