Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  27.04.2023 20:27:08

Méně papírování pro malé živnostníky. Stát chce zlepšit podmínky i pro výrobce domácích marmelád - Události ČT

Stát chystá úlevy od byrokratické zátěže pro menší živnostníky. Balíček obsahuje přes dvacet návrhů z oblasti zdravotnictví, justice nebo zemědělství. Zmírnit chce třeba i podmínky pro vaření marmelád nebo sirupů v domácím prostředí. Normy u nás patří k nejpřísnějším v Evropské unii.

Lucie Stejskalová sbírá jednu cenu za druhou. V soutěži ve vaření domácích marmelád pro britskou královnu skončila druhá. „To mi vyrazilo dech, to jsem nečekala, posílala jsem tam citronové marmelády, pomerančové, jedna byla s čokoládou,“ popsala.

Ročně zvládne navařit maximálně osm tisíc marmelád. Koníčkem se chtěla živit. Počáteční statisícové investice a přísné hygienické podmínky ji zastavily. „Takový objem nestojí, abych do něj investovala. Kdyby ta sklenička stála sedmdesát korun, tak si vyděláte za rok deset tisíc. Nemůžete vařit z domova, musíte mít nebytový prostor svůj nebo si nějaký pronajmout,“ uvedla výrobkyně.

Současná pravidla komplikují šest let podnikání i Barboře Vyhnálkové. Ta zase vyrábí silikonové formy, které jsou atestované na použití s potravinami. Na hotové výrobky to ale napsat nesmí.

„Každý druh formy mám poslat znovu na atesty, které zjistí to samé, že silikon – ačkoli má jiný rozměr nebo tvar – má ty samé vlastnosti. Jenže atesty stojí k deseti tisícům, při tom malém objemu by se mi zdražení výrobků nevyplatilo,“ dodala Vyhnálková. O ukončení výroby zatím neuvažuje. Plánované zjednodušení byrokracie vítá.

Zjednodušení pravidel

„To v jiných zemích lze jednoduchým formulářem na úřadě, například jednou návštěvou doma, základní kontrolou, jestli kuchyň vypadá jako běžná. Je to limitované objemem, aby toho člověk nevyráběl příliš mnoho, to je rozumné,“ upřesnila místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Tuzemská pravidla patří k mimořádně přísným. Mnohdy tak dochází k jejich obcházení. „Na evropské úrovni je nějaké hygienické nařízení, tam ty problémy nejsou a pak je zvláštní, proč je tomu tak u nás, jestli to nezpůsobuje výklad nařízení,“ soudí ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Celou reportáž najdete zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688