kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  28.04.2023 00:00:00

Během stavby parkovacího domu objevili archeologové Severočeského muzea v Liberci starý náhon či kuthan

28. 04. 2023

Torzo kamenné opěrné zídky, relikty žulových kamenů či soubor sídlištní stolní keramiky včetně kuthanu. To vše a mnoho dalšího nalezli během archeologického výzkumu pracovníci Severočeského muzea v Liberci v místech, kde nyní pokračuje stavba parkovacího domu v blízkosti Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Všechny práce se uskutečnily ve velmi dobré koordinaci Libereckého kraje a zástupců stavební firmy. Činnost archeologů neovlivnila průběh prací na parkovacím domě, a ten bude dokončen v předpokládaném termínu,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„U všech podstatných nalezených stavebních reliktů provedli archeologové přesné geodetické zaměření. Keramické soubory převezli na laboratorní zpracování do Bylan u Kutné Hory. Fotografická dokumentace a nálezy budou následně uloženy v archivu a depozitáři Severočeského muzea v Liberci,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Nález artefaktů nemá vliv na dostavbu parkovacího domu. Ten se s nejvyšší pravděpodobností dokončí v letošním roce.

Odborná specifikace nálezů od vedoucího Archeologického oddělení Severočeského muzea v Liberci Petra Brestovanského:

„Dne 9.listopadu 2022 našli archeologové torzo kamenné opěrné zídky v místech pod svahem ulice Náchodské, kde je na mapě stabilního katastru z roku 1843 značena hranice starého náhonu. Jedná se zřejmě o jednu z posledních připomínek staré památky, která zmizela při starších stavebních akcích bez archeologické dokumentace pod bývalými budovami někdejšího Státního výzkumného ústavu textilního a také při stavbě obchodních domů (Ještěd, Fórum). Tento zaniklý starý náhon byl původně prokopán z pravého břehu Lužické Nisy zhruba z míst dnes již neexistujícího prodloužení ulice U Jezu u parčíku Milady Horákové (stával zde jez). Pak pokračoval pod svahem rovnoběžně s dnešní ulicí Náchodskou a dále severním směrem, přes prostor obchodního domu Fórum k bývalým budovám mlýna v místech dnešního č. p. 26/7 (panský mlýn zde znám již od roku 1559) mezi ulicemi Barvířská a Široká. Při pokračujícím archeologickém výzkumu se podařilo zdokumentovat při severozápadním okraji stavební jámy další relikty žulových kamenů, a to na třech místech v řadě za sebou. Všechny odhalené kameny podle staré mapy stabilního katastru sledovali hranici pozemku číslo 372. Z dalších objevů je nutné zmínit v severozápadním sektoru stavby nález hodnotného souboru sídlištní stolní keramiky z postmedieválního období (16.–18. století) včetně krásně zachovalého téměř kompletního kuthanu (pánev na třech nožkách). Z místa nově budované opěrky ve svahu zase pochází další soubor postmedievální keramiky a kovů včetně zoomorfních plastik.“

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688