mzcr.cz (MZ ČR)
Práce  |  28.04.2023 10:21:57

Dnešní světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci upozorňuje na nezbytnost ochrany zdraví a životů pracovníků

Dle statistik Světové zdravotnické organizace celosvětově každý rok díky pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání umírá kolem 2,3 milionu osob, tedy 6 300 denně, a diagnostikuje se kolem 160 milionů nemocí z povolání. Jen v České republice bylo v roce 2022 diagnostikováno celkem 7 439 profesionálních onemocnění u 6 996 osob (5 551 žen a 1 445 mužů), z toho 7 383 bylo nemocí z povolání a 56 ohrožení nemocí z povolání. Dnešním světovým dnem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci si tak připomínáme nezbytnost ochrany zdraví.

Povinnosti uložené zaměstnavateli k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci dozorují krajské hygienické stanice. Zaměřují se přitom na pracovní činnosti a jejich vliv na zdraví zaměstnance. Cílem je zamezit vzniku poškození zdraví a nemocem souvisejícím s prací, které mohou vést k dočasnému i trvalému poškození zdraví nebo smrti zaměstnance.

KHS a zaměstnavatelé pro ochranu zdraví při práci používají tzv. kategorizaci práce. V systému je evidováno celkem 2 663 563 zaměstnanců (z toho 1 116 468 žen). Rizikovou práci vykonává 540 624 zaměstnanců (z toho 172 520 žen). Jedná se o práce, kde je zvýšené riziko poškození zdraví, proto je nezbytné těmto zaměstnancům poskytovat zvýšenou ochranu či ochranné prostředky.

Krajské hygienické stanice také mj. dohlížejí na dodržování ochrany a bezpečnosti při práci u faktorů, které mají karcinogenní vlastnosti, například azbest, olovo nebo diisokyanáty při výrobě polyuretanu jako izolační materiál ve stavebnictví.

Mezi nejčastější prohřešky při výkonu státního zdravotního dozoru KHS zaznamenaly porušování povinností při nakládání s azbestem, zejména při odstraňování starých eternitových střech. Někteří zaměstnavatelé nevyhledávají pravidelně rizikové faktory pracovních podmínek, nesprávně nebo vůbec nevyhodnocují expozice zaměstnanců a následně pak chybně zařazují práce do kategorií.

Možným indikátorem, jak spolehlivě funguje ochrana zdraví při práci, jsou bezesporu nemoci z povolání. V roce 2022 byl v České republice ve srovnání s předchozím rokem zaznamenán nárůst celkového počtu hlášených profesionálních onemocnění o 23 % případů. Dominujícím onemocněním byl v tomto roce opět covid-19, proto nejvíce postižení byli zdravotníci a sociální pracovníci. Krajské hygienické stanice mj. evidují i poranění ostrými předměty. U každého poranění, které je evidováno, je kontrolován i přístup k ochraně zdraví při práci. V roce 2022 bylo evidováno celkem 2498 poranění zdravotníků ostrými předměty. Nejvíce ohroženou skupinou jsou zdravotní sestry (1413 záznamů poranění), pak lékaři a ošetřovatelé (487 poranění).

Každý zaměstnanec má právo na bezpečné pracoviště. Zaměstnavatel hodnotí a nastavuje ochranu. Orgán ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice) jsou dozorovým orgánem správně nastaveného systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688