Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  28.04.2023 10:17:59

Ranní okénko - rušné ráno v Evropě: inflace a HDP


V Evropě je dnes ráno z pohledu ekonomických dat rušné ráno, kdy řada zemí reportuje předběžné výsledky HDP a některé i dubnovou inflaci. Průběžné výsledky vypadají dobře a snižují riziko recese v eurozóně. První na řadě byla Francie, jejíž ekonomika podle tamního statistického úřadu v 1Q23 mezikvartálně vzrostla v souladu s očekáváními o 0,2 %, poté, co stagnaci v 4Q22. Za růstem stál zahraniční obchod, domácí poptávka setrvala utlumená. 

Akciový trh dnes ráno v Asii rostl poté, co výsledky technologických firem nadchly Wall Street. Futures na S&P 500 jsou mírně v mínusu (-0,13 %), zatímco na Euro Stoxx50 rostly (+0,46 %). Euro během včerejška částečně korigovalo zisky vůči dolaru, japonský yen ztrácel z důvodu ponechání volně nastavené měnové politiky a koruna posilovala spolu s měnami středoevropského regionu

Nebývale plný je dnešní ekonomický kalendář Německa: inflace, HDP, nezaměstnanost. Inflace měla v dubnu dosáhnout meziměsíčně 0,6 % z předchozích 0,8 % a v meziročním srovnání 7,3 % z předchozích 7,4 %. Přicházející dílčí data z jednotlivých spolkových zemí přibližují celkový výsledek blízko k očekávání trhu. Reálný HDP měl následovat Francii s růstem o 0,2 % mezikvartálně – výsledek dorazí v 10 hodin ráno. A pro kompletnost – se stejným výsledkem trh počítá i pro ekonomiku Itálie. Ve výsledku by tak měla vzrůst i ekonomika eurozóny o 0,2 % po předchozím poklesu o 0,1 %. Výsledek by měl z části kopírovat vývoj jednotlivých složek HDP Francie, kdy dosavadní data indikovala slabou domácí poptávku – výsledek bude patrně horší v zemích s tradičně vyšší mírou úspor. Na druhé straně ale zlepšení směnných relací mělo pozdvihnout zahraniční obchod. Ohledně volatilní složky vývoje stavu zásob panuje nejistota. Nižší poptávka indikuje menší potřebu tvorby zásob, současně ale může držet na vyšší úrovni stav neprodané, ale již dokončené výroby. HDP Česka bude zveřejněno až příští týden v úterý. Očekáváme mezikvartální stagnaci ekonomiky, a tedy konec mezikvartálních poklesů, které se dostavily ve třetím a čtvrtém čtvrtletí 2022.  

S denním předstihem přišla klíčová ekonomická data z USA. Dle včera zveřejněných výsledků ekonomika USA rostla v 1Q23 o anualizovaných 1,1 % a skončila tak pod očekáváními (1,9 %). Na druhé straně byl mezikvartální cenový vývoj dle jádrového PCE o něco agresivnější, než trh čekal (4,9 % vs. 4,7 %). Dluhopisový trh vzal data o pomalejší ekonomické aktivitě a vyšším cenovým tlakům jako signál recese a následoval nárůst výnosů státních dluhopisů, který byl výraznější na kratším konci výnosové křivky.  


David Vagenknecht, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688