Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  28.04.2023 10:07:41

Čína vítězí v integraci CBDC a současně usiluje o větší vliv ve světě DeFi

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Pilotní projekty CBDC

Poté, co Čína vytlačila ze svého území takřka všechny státem nekontrolované těžaře kryptoměn a na ně navázané projekty jako kryptografické burzy, směnárny, obchodníky apod., začala se v této oblasti angažovat sama. Jako jeden z prvních států dokázala spustit svou digitální měnu centrální banky (CBDC) a tu začala distribuovat mezi své obyvatele. Za tím účelem spustila několik pilotních projektů, jako umožnění plateb digitálním jüanem (e-CNY) v dopravních prostředcích, ale i v mýtných budkách po celé zemi, nebo jako výplatu pracovníkům ve veřejném sektoru.

Výplata mzdy v digitálním jüanu se týká jen státních zaměstnanců ve vybraných městech. Tito zaměstnanci byli zároveň požádáni, aby mince používali zejména k placení poplatků za veřejnou dopravu. To se nejprve projevilo v autobusech MHD a posléze se platby rozšířily na celé sítě městských meter. Od té doby již uplynulo plno času a do používání e-CNY se zapojilo mnoho velkých internetových obchodů, společnosti napojené na obchod Alibaba a projekty typu Tencent, WeChat, nebo JD.com, což je obdoba firmy Amazon. 

100 % mzdy jen v digitálních jüanech

I když pracovníci veřejného sektoru byli dosud prvními, kterým byl digitální jüan vyplácen jako část mzdy, ještě nikdy nebyla mzda vyplacena výhradně v digitální měně centrální banky. To by se však mělo od května změnit. Město Čchang-šu v provincii Jiangsu ve východní Číně totiž oznámilo, že chce od příštího měsíce vyplácet "všechny mzdy" "veřejných činitelů i zaměstnanců státních podniků" jen v digitálních jüanech. Výplata v e-CNY se bude týkat i zaměstnanců státních institucí, jako jsou např. veřejné nemocnice. Tento krok bude znamenat obrovský průlom pro digitální token jüanu.

V Čchang-šu žije přibližně 1,5 milionu lidí (více než v Praze) a jedná se o satelitní město poblíž Su-čou, ve kterém žije přibližně 11 milionů obyvatel (více než v ČR). Očekává se, že pokud ve městě půjde vše podle plánu, budou jej následovat i další města, která jsou součásti pilotního projektu na rozšíření digitálního jüanu jakožto běžného platebního prostředku. Digitální jüany jsou totiž přijímány jako platební nástroj v mnoha obchodech a prodejnách v celé rychle se rozvíjející pilotní zóně. Pilotní projekt digitálního jüanu je už tak daleko, že město Chuej-čou v minulém měsíci (v březnu) dokonce spustilo platformu pro placení daní prostřednictvím CBDC. Ostatní města včetně Čchang-šu, která jsou do projektu zahrnuta, uvedly, že podobná řešení rovněž chystají.

 

 

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688