Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  28.04.2023 08:59:00

Americký růst HDP za první čtvrtletí zklamal, růst v eurozóně by mohl překvapit pozitivně - Rozbřesk

Americká ekonomika šlape prudce na brzdu. V prvních třech měsících tohoto roku zaostal růst HDP výrazně za očekáváním a zpomalil na 1,1 % (mezikvartálně anualizovaně) z 2,6 % na konci minulého roku. Navzdory původním očekáváním nestojí za slabší růstovou dynamikou primárně nižší spotřeba domácností, ale především změna zásob, což je extrémně volatilní složka HDP, u které stále doznívá efekt narušených dodavatelských řetězců. Podobným směrem brzdily růst slabší investice, zatímco svižně rostoucí vládní výdaje tentokrát dodaly americké ekonomice růstový impuls.

Dnes přijde na řadu předběžný odhad HDP za eurozónu i její tři největší ekonomiky (Německo, Francie a Itálie). Připomeňme, že na rozdíl od Česka se ekonomika eurozóny dokázala ve druhém pololetí minulého roku vyhnout technické recesi. A ani na začátku roku 2023 nečekáme růst v červených číslech. Náš nowcast naopak indikuje možné pozitivní překvapení s tím, že by mezikvartální růst mohl dosáhnout 0,3 % (vs. tržní koncensus 0,2 %). Tento výsledek by byl v souladu jak s viditelně lepším sentimentem v evropské ekonomice, tak vývojem dostupných tvrdých dat z průmyslu a maloobchodu.

Vedle HDP budou dnes statistické úřady reportovat i výsledky dubnové inflace v Německu, Francii a Španělsku. A to budou z pohledu finančních trhů ještě důležitější čísla – oproti HDP nejsou totiž tak dramaticky vzad-hledící a hlavně půjde o klíčový vstup do reakční funkce ECB. Tržní koncensus je nastaven na stagnaci meziročních hodnot harmonizované inflace v Německu (7,8 %) a Francii (6,7 %), v případě Španělska se pak očekává zrychlení z 3,1 % na 4,1 %. Finální číslo za celou eurozónu bude publikováno v úterý, přičemž také zde se počítá s drobným zrychlením meziroční inflace.

Je proto logické, že v rámci ECB se bude rozhodnutí o nastavení měnové politiky tvořit až v posledních dnech před čtvrtečním měnově-politickým zasedáním. Na stole je jak varianta 25bps zvýšení sazeb (tržní koncensus), tak pokračování agresivnějšího zpřísňování měnové politiky v rozsahu +50bps. Pokud by měly zvláště jádrové inflační tlaky překvapit směrem nahoru, pak bychom se klonili k variantě zvýšení depozitní sazby o půl procentního bodu na 3,5 %.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna zůstává i na konci týdne ve vyčkávacím módu a bez výraznějších impulsů se drží v těsné blízkosti hranice 23,50 EUR/CZK. Korunový trh již vyhlíží makro událostmi nabitý příští týden, nicméně na pozoru by se měl mít již dnes – k dispozici budou jak výsledky HDP v hlavních evropských ekonomikách, včetně celé EMU, tak i předběžná inflační čísla z Německa, Francie a Španělska, která ještě mohou zamíchat kartami před čtvrtečním zasedáním ECB.

Eurodolar

Nehledě na příliv nových důležitých dat zůstává eurodolar v blízkosti úrovně 1,10. Včerejší data za americké HDP sice přinesla na první pohled lehké zklamání, na druhou stranu však inflační data reprezentovaná deflátorem (inflační index PCE) překvapila vyššími hodnotami.

Dnes eurodolarový trh čeká z pohledu dat hektický den. Pokud jde o eurozónu, tak kromě údajů za HDP za první kvartál budou ve hře i inflační čísla z několika klíčových zemí měnové unie (Německo, Španělsko, Francie) za měsíc duben. Odpoledne se přidají makrodata z USA - konkrétně pak (pro Fed klíčový) index mzdových nákladů a inflační data (index PCE) za duben. V součtu by měla hrát data do karet spíše euru (a to díky rychlejšímu růstu HDP a vyšší inflaci v EMU).

Akcie

Americké akciové trhy včera konečně přerušily dva týdny trvající šňůru slabé výkonnosti a index S&P 500 dokonce zaznamenal nejvyšší nárůst od 6. ledna. Hlavní indexy DJIA , S&P 500 a Nasdaq 100 dokázaly posílit o více než 1,5 %. Akcie Meta v reakci na výsledky poskočily na nejvyšší úroveň od února minulého roku. Tento optimismus s sebou navíc strhnul i další technologické giganty, když akcie Alphabet a Amazon posílily o více než 4 %. Nejhůře si vedly akcie AbbVie, které odepsaly přes 7 % poté, co prodeje jejího nejprodávanějšího léku Humira propadly meziročně o 25 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688