kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  27.04.2023 14:19:25

Jaro v Krkonoších zve na historii, výlety, řemeslo i pivo - Krkonošský národní park letos v květnu oslaví 60 let od svého vzniku

27. 04. 2023

Jaro pomalu přichází i do Krkonoš. Na vrcholcích hor sice ještě leží sníh, ale níže na úbočích a v podhůří už je jaro v plné síle. Ideální čas vydat se na jarní výlety s výhledy. Nejvyšší partie Krkonoš jsou ještě nehostinné a syrové, vlídnou tvář nastavuje podhůří.

Krkonošský národní park letos v květnu oslaví 60 let od svého vzniku. Procházka za bílými bledulemi, kterým se zde velmi daří, je prvním z tipů. Nejlepší místem je Sklenařovické údolí, kam vede žlutá trasa z Mladých Buků. Bledule však nejsou z jarních květin jediné, které lze v oblasti Krkonoš spatřit. S příchodem jara se objeví také lýkovec, blatouchy a jaterníky.

„Mimo krkonošskou přírodu je dobré nezapomenout také na krkonošská města a obce. Je tu mnoho zajímavého, od dosud živých tradičních řemesel, po zajímavé muzejní expozice, kulturní památky, či sportovní vyžití,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Jilemnice je malebné město, se zámkem s expozicemi Krkonošského muzea. Při hezkém počasí tu lze navštívit i Zvědavou uličku s typickými roubenými chalupami nebo Kavánovu galerii s 90 obrazy tohoto českého krajináře. Městem Jilemnice provede naučná stezka Jilemnice známá neznámá, jež ukáže nejzajímavější místa tohoto města a výhledy na Krkonoše i jejich podhůří.

Na výlety láká i Harrachov, horské městečko a se sklárnou a pivovarem. Tamní Hornické muzeum a štola byly poprvé otevřeny v březnu v roce 2003. Žízeň lze uhasit ochutnávkou místního piva a odpočinout si v pivních lázních.

Sklárna a minipivovar Novosad & syn nabízí spojení příjemného s užitečným. Muzeum skla vystavuje sbírku historického skla a nabízí pohled na unikátní stoletou brusírnu poháněnou transmisemi a vodní turbínou. Příjemné jsou v tomto případě pivní lázně, které jsou součástí hotelu. Hlavní přísadou koupele je pět litrů světlého a stejné množství tmavého nefiltrovaného nepasterizovaného kvasnicového piva a drcený chmel.

V Rokytnici nad Jizerou mají nenáročný okruh, který je možné obejít pěšky nebo projet na kolech. Má dvanáct zastavení a přibližuje historii, přírodní i kulturní zajímavosti tohoto města. Za návštěvu stojí i Janatův mlýn, který je jedinečnou památkou lidové architektury. V nedalekém Františkově se nalézá muzeum a galerii Starý Kravín, s expozicí ukazující nelehký život horalů za dávných časů.

Řemeslné výrobě je zasvěcená Poniklá, v ní se podařilo firmě Rautis zachovat unikátní technologii foukaných dutých perlí ze skleněných trubic. Jde o tradiční řemeslo, které se díky svému jedinečnému procesu dostalo v roce 2020 na prestižní seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. K vidění tu je výrobní proces, stříbření, malování, řezání i navlékaní perliček; tuto ruční práci si lze také vyzkoušet a odnést si suvenýr domů.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích Krkonoš, sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688