Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  27.04.2023 06:50:21

Slevy pro studenty – na čem všem můžeš jako student ušetřit?

Studentský život představuje v životě člověka velmi specifickou etapu. Je to období poznávání, během kterého získáváme nejen vzdělání. Můžeme svobodně cestovat, navazovat nová přátelství a zažívat okamžiky, na které budeme vzpomínat do konce života. Ne vždy je ale toto období jen plné radosti. Jsou s ním spojeny náklady, a ne zrovna levné. Naštěstí mohou studenti čerpat také řadu slev, které jim usnadní každoměsíční boj s rozpočtem. Pojďme se podívat jaké.

Daňová sleva pro studenty  

Pracující studenti mohou využívat jak základní slevu na poplatníka, tak slevu na studenta. Využít ji může každý, kdo studuje a zároveň se soustavně připravuje na budoucí povolání (studium na střední a vysoké škole). Studenti do 26 let mají nárok na daňovou slevu na studenta ve výši 4 020 Kč za celý kalendářní rok. Nárok na slevu mají i studenti, kteří podnikají. Spolu se základní slevou na poplatníka, na kterou mají nárok všichni, činí roční sleva studentů 34 860 Kč (30 840 Kč + 4 020 Kč).  

Slevu je možné uplatnit jen za kalendářní měsíce, na jejichž počátku jste splňoval uvedené podmínky. Za každý měsíc jde o jednu dvanáctinu, tedy 335 korun. Mzdové účetní je potřeba doložit potvrzení o studiu, které vám vystaví na studijním oddělení. Naposledy je možné slevu na studenta uplatnit za měsíc, kdy se dosáhne věku 26 let.  

Sleva v dopravě  

Od 1. dubna 2022 platí vládní nařízení, které určuje slevu 50 % z plného jízdného napříč celou ČR vautobusové i vlakové dopravě pro děti, studenty a seniory. Za studenty jsou v tomto případě považování všichni žáci a studenti od 18 do 26 let (do dne, který předchází dni 26. narozenin), kteří jsou na základní škole nebo se soustavně připravují na budoucí povolání studiem na střední škole, konzervatoři, vyšší odborné škole, vysoké škole v denní nebo prezenční formě studia v ČR nebo studiem, které je svým obsahem a rozsahem postaveno na úroveň studia na těchto školách, nebo mají obdobné postavení v zahraničí.  

Slevu mohou studenti využívat celoročně bez jakéhokoli časového omezení. Levnější jízdné platí v dálkových autobusech po trasách v Česku, stejně jako ve všech vlacích všech dopravců v České republice, tedy nejen u Českých drah, ale i u soukromých dopravců jako RegioJet, Leo Express, GW Train Regio či Arriva. Při nákupu jízdenky u přepážky, v automatu či online stačí vybrat či nahlásit studentské jízdné, zaplatit příslušnou sníženou cenu a ve vlaku či autobusu spolu s jízdenkou předložit průvodčímu doklad, potvrzujících studentský status (nejčastěji platný průkaz ISIC).  

Levnější účty, ale i široké možnosti úvěrového financování  

Většina českých bank nabízí pro děti a studenty vedení běžného účtu s výhodnějšími podmínkami než v případě klasických kont pro dospělé. Nabídka studentských kont je opravdu široká, takže můžete využívat vedení účtu zdarma, výběry z bankomatů v Česku i v zahraniční bez poplatků a spoustu dalších služeb. Zvažte, co od svého účtu opravdu potřebujete a co v každodenním životě používáte, a podle toho zvolte ten nejlepší studentský účet pro vás.  

Studenti mívají dost často hluboko do kapsy. První volbou, kterou většinou studující mládež zkouší, bývají rodiče. A pokud nepochodí, je nutné obrátit se na některou finanční instituci. Pro ty jsou studenti specifickou skupinou žadatelů, což se odráží i v tom, jakou půjčku může student v bance či u nebankovní společnosti získat. Většinou je čerpání úvěru spojené s podmínkou pravidelného příjmu, což limituje ty, kteří si při studiu nepřivydělávají. Finanční společnosti ale nabízejí možnost zapojit rodiče coby spoludlužníky (nebo ručitele) a v takovém případě jsou možnosti úvěrového financování velkorysé.

Vždy je ale nutné zvážit všechny možnosti a půjčku brát pouze v případě, že je to opravdu poslední možné řešení. Nikdy si nepůjčujte na věci, které nutně nepotřebujete, a ani na splacení dalších dluhů. Konec studia má být rozjezdem vaší nové kariéry, ne bojem s dluhy a exekucemi.  

Levnější kultura, jídlo i vzdělávání  

Velká řada slev je spojena s držením průkazu ISIC (International Student Identity Card). Jedná se o mezinárodní studentský doklad, který slouží nejen jako čipová karta, která vám otevře dveře do učeben či knihoven na vaší univerzitě. Díky průkazu ISIC můžete čerpat také řadu výhod a slev např. v kinech, knihkupectvích, na hradech, festivalech, při cestování nebo telefonování. Také mnohé restaurace a fast foody nabízejí studentské menu, nebo akce 1 + 1 zdarma. Slevu lze uplatnit i v různých obchodech při nákupu online. Dokonce díky kartě ISIC může student získat slevu na autoškolu nebo online kurzy.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688