Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.04.2023 18:36:10

Teplejší počasí. Bude až 18 °C, v pátek přijde i déšť

Ve střední Evropě se pozvolna oteplí. Nejstudenější byla středa, nyní budou teploty stoupat. Vypadá to však, že z pátka na sobotu dorazí fronta a srážky. V novém týdnu by se pak mělo přechodně znovu ochladit. Počasí v našem regionu výrazně ovlivňují severní složky proudění, takže se vyšším teplotám nedaří usadit. 18 °C, které budou v dalších dnech v nejnižších polohách, lze ale považovat za příjemné. Na obloze bude oblačno, v pátek na frontě až zataženo. 

V noci na čtvrtek pozor na rychlý pokles teplot. A to i pod nulu. Čtvrteční ranní teploty budou velmi nízké. Jen 3 až -1 °C a při vyjasnění i -3 °C. Pozor na mráz ve vegetačním období. Hrozí škody na květech plodin. Uvedené teploty jsou ve 2 m nad zemí. U země bude ještě chladněji. Vypadá to, že ani tento mrazík nebude poslední. V novém týdnu lze předběžně čekat také chladnější proudění, navíc s vyjasněním na noc.

Kde se letos loudají vyšší teploty? 

Část veřejnosti už je tak trochu otrávená, že je pořád chladno. Jsme namlsaní vysokými teplotami v průběhu roku. Tyhle teploty, které za okny máme, jsou opravdu trochu podprůměrné. V Evropě se docela stabilně udržuje situace, kdy třeba do Španělska proudí mimořádně horký vzduch z Afriky, na opačné straně kontinentu proudí také horký vzduch do oblasti Černého moře, ale v prostoru "mezi" se opakovaně propadá studený vzduch do střední Evropy. A to je náš případ.

Tepleji bude, až se tato situace definitivně naruší. Vypadá to pak na prudký skok rovnou do léta, jestli ihned i tropického, to ukáže vývoj. Nyní užívejte oteplování až na 18 °C. Na vrchovinách bude kolem 13 °C. Lze to považovat za příjemné jaro. Příroda a krajina jsou navíc v Česku dostatečně zality. Ve čtvrtek ráno ale pozor na zmíněný mrazík. Na mnoha místech budeme škrábat okna aut, pozor i na silnicích, většina řidičů už má logicky letní pneumatiky. Namrzání vozovky by naštěstí mělo vznikat jen výjimečně.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty