Akcenta (AKCENTA CZ)
Makroekonomika  |  26.04.2023 14:48:32, aktualizováno 15:39:00

ČNB sází na měnový kurz z donucení (26.4.2023)

Miroslav Novák
Miroslav Novák

26.04.2023

Květnové zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) se blíží (3/5) a po delší době panuje trochu nejistota ohledně toho, zda centrální bankéři přeci jen nezvýší úrokové sazby. V návaznosti na rychlý růst mezd v průmyslu a ve stavebnictví a stále uvolněnou fiskální politiku totiž někteří členové bankovní rady (Kubíček, Procházka) zmínili obavy z roztočení mzdově-inflační spirály a pomalejšího návratu spotřebitelské inflace ke 2 %. Centrální bankéři budou mít navíc k dispozici novou inflační prognózu. Přes to se však domnívám, že se ani tentokráte většina členů bankovní rady ke zvýšení úrokových sazeb neodhodlá a sazby zůstanou beze změny. Naposledy ČNB sazby zvyšovala loni v červnu.

V tomto komentáři se však budu věnovat jiné věci. ČNB od poloviny loňského roku sází na devizový kurz, silnější korunu, a to na úkor dalšího zvyšování úrokových sazeb. Nabízí se tak otázka, zda to není od ČNB trochu krátkozraká politika a to i s ohledem na velmi vysoké, ale v důsledku přeci jen konečné a omezené devizové rezervy.

Osobně současnou situaci vnímám tak, že bankovní rada ČNB nerezignovala na používání úrokových sazeb, ale tak, že si je ČNB vědoma určitých omezení, která jsou s dalším zvyšováním úrokových sazeb spojena. Jednou z několika důležitých podmínek, které musí být podle ČNB splněny, aby došlo k udržitelnému poklesu inflace na inflační cíl, je snížení úvěrové aktivity. Vyjděme z transmisního mechanismu měnové politiky, kdy na začátku mámě jako nástroj úrokové sazby, které následně prostřednictvím kauzálních vztahů ekonomických proměnných vedou ke konečnému cíli, tj. inflaci. Zjednodušeně, pokud centrální banka zvyšuje úrokové sazby, tak by v konečném důsledku mělo dojít k omezení inflačních tlaků a snížení inflace.

Jednou z kauzalit je, že by vyšší úrokové sazby měly vést k tomu, že si domácnosti a firmy budou brát méně úvěrů. To se děje např. u hypoték, ale pokud jde o firemní úvěry, tak firmy toto „obcházejí“ zcela pragmaticky tím, že si berou levnější úvěry v eurech (viz graf Nové úvěry nefinančním podnikům). A účinnost měnové politiky ČNB, respektive úrokový a úvěrový kanál, je tak kvůli tomu snížena. Podíl nových eurových versus korunových úvěrů nefinančním podnikům se v posledních čtvrtletích obrátil, když se tuzemské firmy více úvěrují v eurech. V ČR věc nevídaná.

ČNB samozřejmě může dále sazby zvyšovat (ceteris paribus vyšší sazby vedou i k posílení koruny), ale za těchto okolností se pro ČR jako pro malou, otevřenou a exportně orientovanou ekonomiku nabízí tzv. utahovat měnovou politiku pomocí měnového kurzu i přes devizové intervence. Částečně podoba s kurzovým závazkem ČNB v letech 20132017. Reálný efektivní kurz koruny (viz graf) je nyní na nejvyšších hodnotách od r. 2008. Pro doplnění, reálný efektivní kurz (REER) odráží nominální posilování koruny a růst jednotkových nákladů práce. Čím více se REER nachází nad úrovní 100, k tím výraznější dochází ztrátě konkurenceschopnosti ČR, primárně českých exportních podniků.

Výsledně to tedy není ani tolik o tom, že by ČNB chtěla stůj co stůj používat měnový kurz, ale prostě o tom, že si je ČNB vědoma limitů nástrojů měnové politiky a že jí kromě kurzu vlastně mnoho jiných možností nezbývá. Jedná se vlastně o sázku na měnový kurz z donucení. Problém je, že při devizových intervencích na podporu koruny je ČNB limitována objemem devizových rezerv, jejichž objem však zůstává i nyní velmi vysoký (na konci března 129,3 mld. eur).

ČNB sází na měnový kurz z donucení
Chcete se dozvědět více o našich službách?
Napište nám
+420 498 777 770

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

26.04.2023Zakázky na zboží vzrostly (26.4.2023) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
26.04.2023ČNB sází na měnový kurz z donucení Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
26.04.2023Kurzovní lístek ČNB na středu 26.04.2023 Redakce (Kurzy.cz)
26.04.2023Nezaměstnanost v Polsku klesla (26.4.2023) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
26.04.2023Citát k zastavení utrpení pro den 26.4.2023 Pavla Hřebíčková (vegan)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688