Research (eToro)
Komodity  |  26.04.2023 10:50:17

Světové ceny kávy klesají, netýká se to však vašeho šálku


Když se zamyslíme nad horkými nápoji, káva patří k celosvětově nejkonzumovanějším nápojům - na osobu připadá zhruba 42,6 litru ročně. Čaj je sice také konzumován v největších kvalitách (85 litrů v nápojových ekvivalentech na osobu za rok), ale z hlediska hodnoty je káva mnohem větší, protože na litr nápoje se spotřebuje více kávového prášku než čaje. Prodej kávy byl v posledních letech podpořen rozmachem specializovaných kaváren, které rozvíjejí novou kávovou kulturu a chuť na kvalitnější kávová zrna.

Ceny kávy v Rumunsku v uplynulém roce vzrostly o 19 %, ačkoli na mezinárodních trzích jsme zaznamenali pokles o přibližně 25 % z 228 dolarů v březnu 2022 na přibližně 170 dolarů na konci března 2023. Na světových komoditních trzích začala cena “C” - celosvětové měřítko pro cenu zrn arabiky - po neustálém růstu během pandemie klesat z vysokých 260 dolarů v únoru 2022 a v současnosti se obchoduje kolem 193 dolarů za libru, což je stále historicky vysoká úroveň kvůli obavám ze zatím omezené nabídky. Společnosti Goldman Sachs, Rabobank a Fitch předpověděly, že cena kávy “C” bude po prudkém poklesu v říjnu loňského roku v roce 2023 nadále klesat.

Tento pokles se však nemusí projevit na vašem šálku kávy. Zrnková káva tvoří jen zlomek ceny kávy pro konečného spotřebitele, protože tlak na náklady vyvolávají také ceny energií a práce. To je jen další faktor, který v současné krizi životních nákladů stlačuje spotřebitelské výdaje. Akutní je tento problém v Evropské unii, jejíž spotřebitelé vypijí celosvětově nejvíce kávy a popíjejí přibližně třetinu celosvětové produkce. Růst poptávky po kvalitnějších kávových zrnech - arabice - rovněž tlačí na růst cen - zatímco celková globální poptávka po kávě celosvětově klesla, poptávka po speciální kávě roste.  

V Rumunsku se spotřeba kávy na obyvatele odhaduje na přibližně 95 dolarů ročně, což je mnohem méně než spotřeba Němců (285 dolarů) a Italů (222 dolarů). Německo je největším dovozcem zelených kávových zrn v Evropě a představuje 34 % veškerého evropského dovozu kávy pocházejícího přímo z producentských zemí. Největším dodavatelem zelené kávy do Německa je s 39 % celkového přímého dovozu Brazílie, následovaná Vietnamem a Hondurasem.

Masový rozvoj současného evropského trhu s kávou se od 60. let 20. století odvíjel v několika vlnách. První vlnou byla popularizace konzumace kávy, po níž následoval posun ke kvalitnější kávě a rozvoj kavárenských podniků včetně velkých řetězců, jako je Starbucks (SBUX). Třetí vlna začala v polovině 20. století a vyznačovala se rostoucí poptávkou po vysoce kvalitní kávě.

Východoevropští spotřebitelé si v posledních letech oblíbili kvalitní kávu. Ačkoli spotřeba kávy je stále výrazně nižší než v západní Evropě, počet specializovaných kaváren v Polsku, České republice a Rumunsku rychle roste. Celosvětově se očekává, že trh se speciální kávou vzroste z 53,67 miliardy dolarů v roce 2021 na 152,69 miliardy dolarů v roce 2030.

Bogdan Maioreanu, analytik eToro pro Rumunsko 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688