olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  26.04.2023 00:00:00

Platany před ústředním hřbitovem v Olomouci způsobují problémy s dlažbou, prostor se dočká renovace

Vstup na ústřední hřbitov a do prostoru olomouckého krematoria dozná úprav. Kořeny šestnácti vzrostlých platanů tam totiž nadzvedávají dlažbu a vytvořily nebezpečné nerovnosti. Plánovaná renovace pomůže nejen stromům, ale přispěje i k většímu komfortu veřejnosti. Práce na úpravách, které město zahájí na konci dubna, potrvají zhruba deset týdnů.

Úpravu provede specializovaná firma podle projektu krajinářských architektů. Obnova se chystá za použití moderní metody supersonického rýče, který dokáže šetrně odstranit písčito- jílovité podloží od kořenů platanů. “Těmi se stromy snaží získávat vzduch a právě to vedlo za posledních několik let k výraznému nadzvedávání dlažby. Po úpravách vznikne mezi jednotlivými stromy pod povrchem síť takzvaných kořenovodů, vyplněných substrátem, která bude mít nejen drenážní funkci, ale zajistí pod povrchem dostatek půdního vzduchu,“ popsala práce vedoucí oddělení městské zeleně magistrátu Jitka Štěpánková.

Specializovaná firma právě touto metodou dokáže minimalizovat mechanické poškození stromů a zajistit jim nové vhodné podkladní vrstvy. „Práce to bývají ovšem hlučné a mohou tak na nezbytnou dobu omezit klidový provoz na hřbitovech,“ upozornila vedoucí Štěpánková. Kromě toho mohou také částečně omezit vstup z blízkého parkoviště k bráně hřbitova a do vstupu ke krematoriu.

Ke stromům se po úpravách zcela logicky betonová dlažba nevrátí, ale vzniknou výsadbové obdélníky se štěrkovým povrchem, které umožní správné vsakování vody. Součástí renovace dlažby a úprav prostoru bude také osazení nových parkových laviček, odpadkových košů včetně jednoho na tříděný odpad i nové LED sloupkové osvětlení. Tyto práce budou v koordinaci se specializovanou firmou zajišťovat Technické služby města Olomouce. Úpravy jsou plánovány od 28. dubna do 30. června. „Jsou nezbytné. Ve finále totiž umožní nejen lepší péči o stromy, ale vrátí místu estetickou hodnotu a zajistí větší bezpečnost i pohodlí chodcům a návštěvníkům hřbitova,“ uvedl náměstek primátora pro městskou zeleň Otakar Štěpán Bačák.

Práce arboristické firmy vyjdou přibližně na 3 miliony korun. Ostatní stavební práce včetně pořízení nového mobiliáře a osvětlení budou stát zhruba stejnou částku.

Fotografie:

| Poslední úprava: 26. dubna 2023 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688