Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.04.2023 17:12:00

Co říká cyklická část trhu o dalším vývoji?

V prvním a druhém čtvrtletí minulého roku americký reálný produkt klesal, ale recese oficiálně vyhlášena nebyla. Takový postup byl poměrně v souladu s tím, jaký pocit obecně z ekonomického vývoje pramenil. Akcie sice oslabovaly, ale trh práce byl (a stále je) mimořádně silný. Ukazuje to, že recese je docela volný pojem. S čím počítá cyklická část akciového trhu?

Rotace chtiví investoři se obvykle drží toho, že během boomu si vedou lépe firmy a akcie citlivé na ekonomický cyklus. Během recese by si zase vedly hůře, než zbytek trhu. Proto od nich investoři prchají směrem k sektorům defenzivním. Tedy těm na cyklus necitlivým. Toto jednoduché téma ale může nabrat na složitosti, pokud si klademe otázky týkající se výhodnosti široce rozšířeného stádové chování, dopadu rotace na ceny (a jejich poměry k hodnotě) a podobně.

Podívejme se nyní jak si nyní a v minulosti vedly cyklické sektory bez finančních titulů. Za posledních více než deset let poměrně kopírovaly ISM ve výrobním sektoru. Goldman Sachs ovšem ke grafu píše, že cyklické sektory sice již nějakou dobu zaostávají za trhem, ale jejich ceny stále neodráží scénář recese. Ekonomové banky mají přitom evidentně na mysli mezeru mezi oběma křivkami. Pokud se přitom podíváme do minulosti, měla ISM v podobných případech často větší gravitaciakcie se vydaly za ní a ne naopak:

cyklus

Zdroj: Twitter

Pokud dám stranou roky 20202022, tak sektor zboží dlouhodobé spotřeby je nyní valuačně hodně našponovaný. Data Eda Yardeniho to ukazují jak na úrovni poměru cen k ziskům (PE), tak u PEG, tedy poměru PE a dlouhodobějšího očekávaného růstu zisků. Průmysl má PE poměrně vysoko, PEG ani ne. IT sektor má obě měřítka relativně k historii notně nafouknutá*. Ani materiály nevykazují nějakou valuační střídmost, naopak.

Takový pohled na stav cyklických odvětví by možná o očekáváních trhu ohledně recese řekl více, než uvedený graf. A konec konců, proč se omezovat na cyklické sektory. Současné PE celého indexu ve výši 18,4 a PEG na rovných 2 jsou docela extrémy. Vysvětlení? Pokud bychom šli po fundamentální rovině, tak trhy čekají recesi žádnou, nebo velmi mírnou, s mírným dopadem na zisky a (možná hlavně) dlouhodobě přívětivé prostředí pro akcie. Tedy vysoký poměr růstu k požadované návratnosti (tj., z velké části k výnosům dlouhodobých dluhopisů). Není třeba zdůrazňovat, že s dlouhodobě vyšší inflací se tyto body moc neslučují.

*Probíhá diskuse o tom, zda tento sektor představuje spíše cyklickou část trhu, či tu defenzivní. „Matoucí“ je v tomto ohledu možná hlavně to, že velkým technologiím a jejich finančním výsledkům se často daří poměrně dobře v různých prostředích.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688