Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.04.2023 14:54:11

Nafouknuté valuace technologických gigantů by mohly být pro index S&P 500 problém

Akciový trh tento týden čelí velké zkoušce. Očekává se totiž, že velké technologické společnosti, které letos tlačily index S&P 500 nahoru, vykážou žalostné čtvrtletní zisky. Microsoft a Alphabet odreportují svá čísla dnes po uzavření trhu. Ve středu a ve čtvrtek je budou následovat Meta Platforms a Amazon.com. Apple má vydat svou zprávu 4. května.

Zisky IT společností v tomto americkém akciovém indexu klesnou dle odhadů Bloomberg Intelligence za první čtvrtletí o 15 %, což by byl největší meziroční pokles od roku 2009. Právě největší technologické společnosti přitom přispěly k letošnímu 7% nárůstu indexu S&P 500 nejvíce, a to díky své velikosti i lepší výkonnosti. Podle údajů agentury Bloomberg se Apple, Microsoft a Nvidia podílely na téměř polovině zisků indexu.

1

"Valuační prémie u amerických akcií s obří tržní kapitalizací by mohla být pro výkonnost indexu S&P 500 problémem, protože se tyto dlouhodobé akcie zdají být očividně nesprávně naceněné vzhledem k současné úrovni úrokových sazeb," uvedli stratégové Bloomberg Intelligence Gina Martin Adams a Michael Casper.

Velká část růstu tohoto indexu byla podpořena spekulacemi, že se Fed chýlí se svým zvyšováním úrokových sazeb ke konci, a útěkem do společností se silnými rozvahami kvůli turbulencím v bankovním sektoru. K nárůstu došlo, i když analytici pokračují ve snižování odhadů zisku na rok 2023, což tlačí valuace těchto firem do drahé zóny. Například Apple a Microsoft mají cenu na asi 27násobku předpokládaných zisků příštího roku. To je výrazně nad průměrem akcií za poslední desetiletí.

2

Jakékoli další zhoršení výhledu by mohlo znamenat potíže pro společnost, jako je Apple - nejhodnotnější společnost na světě s tržní kapitalizací 2,6 bilionu dolarů, a odstranit tak hlavní tažnou sílu pro širší akciový trh. "Vzhledem k prostředí, ve kterém se nacházíme, k oceněním a jedinečným problémům, které musí některé z těchto společností řešit, je tu důvod pro to, být obezřetný," řekl Tim Pagliara, předseda představenstva a hlavní investiční ředitel společnosti Capwealth Advisors.

První výsledky v tomto sektoru mohou tyto obavy potvrdit. CDW Corp., společnost zabývající se technologickým hardwarem a službami s tržní hodnotou 22 miliard dolarů, minulý týden stáhla dolů své větší konkurenty, jako je Cisco Systems, když přinesla neuspokojivé předběžné výsledky. Společnost dala výpadek tržeb za vinu „zesilující ekonomické nejistotě“, která způsobila, že zákazníci snížili své výdaje. Generální ředitel IBM tento názor zopakoval a poznamenal, že společnost zaznamenává „určité zmírnění“ výdajů zákazníků.

3

„Jsou tu obavy z toho, že Fed udělá politickou chybu, že zisky nedosáhnou na očekávání, z přísnějších úvěrových podmínek, ze situace s bankami a z velké neznámé ohledně dluhového stropu,“ shrnul Keith Apton, výkonný ředitel UBS Wealth Management.



Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688