ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.04.2023 12:00:10

Evropská komise zveřejnila první výzvu určenou společnostem ke společnému nákupu plynu - Energetická platforma EU

Evropské společnosti mají ode dneška možnost se zaregistrovat prostřednictvím mechanismu AggregateEU a uvést, kolik plynu budou potřebovat nakoupit. Jedná se o přípravu na vůbec první společný nákup plynu na úrovni EU.Unie se tak bude moci koordinovaným a včasným doplněním zásob plynu připravit na příští zimní období a díkysvé kolektivní tržní síle vyjednat s mezinárodními dodavateli lepší ceny.

Zaregistrované společnosti mají týden (až do 2. května 2023) na to, aby na tuto první výzvu k agregaci poptávky zareagovaly. Po předložení žádostí jednotlivými společnostmi budou požadované objemy agregovány a zveřejněny v nabídkovém řízení na světovém trhu. Jakmile mechanismus AggregateEU propojí společnou evropskou poptávku s nabídkami mezinárodních dodavatelů plynu, zahájí zúčastněné společnosti s dodavateli jednání o smluvních podmínkách nákupu a dodávek plynu. Evropská komise nebude do těchto jednání nijak vstupovat. Očekává se, že první kupní smlouvy budou podepsány před začátkem léta.

Další nabídková řízení budou probíhat pravidelně, a to každé dva měsíce během následujícího dvanáctiměsíčního období. Pozvání, aby se společnosti k mechanismu AggregateEU připojily, stále platí. Doposud se zaregistrovalo 76 společností a další proces registrace dokončují. Kromě toho je 11 společností připraveno poskytovat služby jako zástupce nebo tzv. centrální kupující (viz Časté dotazy).

Členské země EU se zavázaly podílet se na agregaci poptávky minimálně 15 % svých vnitrostátních cílů v oblasti skladování plynu, což představuje přibližně 13,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Cíle v oblasti skladování a společného nákupu plynu byly dohodnuty v roce 2022 jako nouzová opatření v reakci na zneužívání dodávek energie ze strany Ruska jako zbraně a na bezprecedentní růst cen energie od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Účelem je zmírnit kolísání cen, zajistit bezpečné a předvídatelné dodávky energie a využít kolektivní tržní váhu Evropy. V zájmu plnění plánu REPowerEU a diverzifikace dodávek energie do EU je ruský plyn ze společného nákupu vyloučen.

Souvislosti

AggregateEU je mechanismus EU, který umožňuje agregaci poptávky po plynu a jeho společný nákup. Byl zřízen jako hlavní složka energetické platformy EU a jeho účelem je podpořit EU v úsilí zbavit se závislosti na ruském plynu tím, že jej nahradí spolehlivějšími alternativami. Zároveň se EU prostřednictvím tohoto mechanismu snaží zajistit dostatečné dodávky plynu z jiných zdrojů a snížit riziko, že se společnosti budou na světovém trhu vzájemně předhánět v nabídkách. Evropská komise uzavřela smlouvu se společností Prisma European Capacity Platform GmbH, jejímž úkolem je vytvořit mechanismus agregace poptávky a společného nákupu prostřednictvím bezpečné online platformy. Platforma je přístupná společnostem ze zemí EU a smluvním stranám Energetického společenství. O účast dosud projevily zájem Ukrajina, Moldavsko a Srbsko.

Energetická platforma EU byla vytvořena v dubnu 2022, poté co získala od Evropské rady mandát v reakci na potřebu diverzifikace dodávek energie a zbavení se závislosti na ruském plynu. V říjnu 2022 potvrdila Evropská rada společný nákup plynu, jehož účelem je usnadnit jednání se spolehlivými partnery a usilovat o vytvoření vzájemně přínosných partnerství využitím kolektivní politické a tržní váhy Unie.

Další informace

Časté otázky

Energetická platforma EU

AggregateEU

REPowerEU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688