mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.04.2023 11:36:00

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil Lotyšsko

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský uskutečnil 20. – 21. 4. pracovní návštěvu Lotyšska. V Rize jednal se svým lotyšským protějškem Edgarsem Rinkevičsem a předsedou Saeimy Edvardsem Smiltensem. Na vojenské základně Adaži pozdravil české vojáky, kteří v Lotyšsku působí v mnohonárodnostním kontingentu posílené předsunuté přítomnosti NATO, a poděkoval jim za jejich službu.

Na základně v Adaži se ministr Lipavský seznámil s činností české ženijní jednotky, jejíž jádro tvoří zatarasovací četa, a poděkoval vojákům za jejich službu při zabezpečování obrany východního křídla NATO. Setkal se rovněž s velitelem základny a zároveň velitelem mechanizované brigády lotyšské armády Sandrisem Gaugersem a společně uctili památku vojáků padlých v zahraničních misích.

Návštěva odrážela vynikající úroveň bilaterálních vztahů mezi ČR a Lotyšskem; obě země zastávají v zahraničních a bezpečnostní politice velmi blízké či shodné zájmy a priority, zejména se to týká transatlantických vztahů, podpory Ukrajiny či vztahů s partnery v rámci EU a NATO.

Předmětem rozhovorů byl především aktuální vývoj v Evropě v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině a budoucí bezpečnostní uspořádání. „Bezpečnost Ukrajiny se týká nás všech. Stejně tak bezpečnost Lotyšska je bezpečností Česka.,“ shrnul v průběhu tiskové konference ministr Lipavský.

Ministr Lipavský se také zajímal o lotyšskou národní sankční legislativu, jelikož rovněž ČR letos přijala zákon, na jehož základě vzniká mechanismus k uvalování národních sankcí. Lotyši nám jdou příkladem. My jsme zákon přijali teprve nedávno, proto jsem zajímal o konkrétní zkušenosti, které bychom mohli promítnout do naší práce, řekl ministr.

Ministr Lipavský s partnery dále hovořil o problematice Číny, otázkách dalšího směřování zemí Východního partnerství a budoucí geopolitické roli EU. Na obou stranách byl rovněž patrný zájem o prohloubení regionální spolupráce a prosazování společných zájmů vůči zemím mimo EU.

Galerie


Návštěva ministra Lipavského


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688