Mazars (Mazars)
Daně a účetnictví  |  25.04.2023 08:47:38

Termín pro odevzdání přehledů se blíží. Na co nezapomenout?

daně

Termín pro odevzdání přehledů pro zdravotní pojišťovnu a místně příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení je obecně jeden měsíc po termínu pro odevzdání daňového přiznání. OSVČ, které podaly daňové přiznání v papírové formě tedy musí letos přehledy podat do 3. května. Většina OSVČ má však letos skrz elektronické podání termín až 2. června. OSVČ využívají služeb daňového poradce pak mají nejzazší termín pro přehledy 3. srpna. Po odevzdání přehledů začíná běžet 8 denní lhůta pro zaplacení nedoplatků a OSVČ nesmí rovněž zapomenout na úpravu záloh platných pro rok 2023

Přehledy za rok 2022 musí vyplnit i OSVČ, které samostatnou výdělečnou činnost během loňského roku ukončily i které dostávají od státu daňový bonus. „Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemají vliv žádné odpočty a daňové slevy. Tedy ani hypotéka, penzijní nebo životní pojištění či výchova dětí sociální a zdravotní pojištění nesnižuje. Při výkonu hlavní činnosti nemůže být pojistné, narozdíl od daně z příjmu, nulové,“ doplňuje Gabriela Ivanco daňová poradkyně společnosti Mazars.

Nezapomeňte na uvedení vedlejší činnosti

V případě, že je samostatná výdělečná činnost vykonávána např. při zaměstnání, v důchodu nebo během studia, potom se jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, která je zvýhodněna. V přehledech musí být vždy uvedeno, že se jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti totiž musí být dodržen minimální vyměřovací základ. „OSVČ vykonávající hlavní činnost zaplatí minimálně na sociálním pojištění 34 087 a na zdravotním pojištění 31 518 ,“ vypočítává Gabriela Ivanco.

Výhody vedlejší činnosti

Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální i zdravotní pojištění vypočítává z poloviny daňového základu, roční pojistné může být výrazně nižší než je minimální pojistné pro hlavní činnost. Sazby pojistného jsou stejné, tedy 13,5 % na zdravotní pojištění a 29,2 % na sociální pojištění z vyměřovacího základu. „Při vedlejší činnosti se sociální pojištění za rok 2022 vůbec neplatí, když je hrubý roční zisk nižší než 93 387 ,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Úhrada nedoplatku na pojistném

Od vypočteného ročního sociálního a zdravotního pojištění se odečtou zaplacené zálohy během roku. Živnostníci a podnikatelé, kteří mají za rok 2022 vyšší hrubý zisk než za rok 2021, musí počítat s platbou nedoplatku na pojistném, neboť zaplacené zálohy mají nižší než roční pojistné. „Nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění je nutné uhradit do 8 dní od odevzdání přehledů,“ upozorňuje Gabriela Ivanco.

Dva přehledy pro zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovnu je možné změnit od 1. ledna nebo od 1. července. OSVČ, které změnily zdravotní pojišťovnu od poloviny loňského roku, musí za rok 2022 odezvat přehled na obě zdravotní pojišťovny, u kterých byly pojištěny. Stejně tak případný nedoplatek musí OSVČ zaplatit také oběma pojišťovnám, a to ve výši vypočtené v každém z formulářů. „Nová záloha se vypočítá v přehledu pro současnou zdravotní pojišťovnu a platí se poprvé za měsíc, ve kterém byl přehled odevzdán,“ upřesňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Nová výše záloh

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy placeny zálohy na sociální a zdravotní pojištění, a to i při velmi nízkém zisku. Od odevzdání přehledů za rok 2022 nemohou být v letošním roce měsíční zálohy nižší než minimální zálohy. „Nová minimální záloha na sociální pojištění je 2 944 a na zdravotní pojištění 2 722 ,“ doplňuje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Mazars

Mazars je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb. Společnost působí v 91 zemích světa. Organizace celkově zaměstnává přes 24 400 odborníků, kteří pomáhají velkým mezinárodním organizacím, středním a menším podnikům, privátním investorům a veřejným osobám v každé částí jejich vývoje.

V České republice působí společnost Mazars od roku 1995, poskytuje komplexní služby a zaměstnává 250 lidí.

Více informací najdete na: www.mazars.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688