ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  25.04.2023 08:29:01

Zlepšující se nálada v tuzemské ekonomice

Nálada v tuzemské ekonomice se v dubnu znovu zlepšila, jak dokumentují včera zveřejněná šetření mezi českými domácnostmi i podniky. Přestože jde pouze o tzv. měkké indikátory, z našeho pohledu se jedná o povzbuzující signál – tuzemská ekonomika má pravděpodobně to nejhorší již za sebou a po technické recesi přichází na řadu pozvolné hospodářské oživení.

Začněme na straně spotřebitelů, kteří jsou dle šetření naladěni nejoptimističtěji za posledních 18 měsíců. Tuzemské domácnosti mají oproti březnu menší obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace a mírně lépe hodnotí také svou současnou finanční situaci ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci. A to je důležitý signál směrem ke stabilizaci spotřebitelské poptávky, která klesá již pět čtvrtletí v řadě. Aktuálně je spotřeba domácnosti na úrovni roku 2017 (!), a to zejména díky vysoké inflaci, resp. prudkému poklesu reálných příjmů. Ty by však zejména ve druhé polovině roku mohly vykázat i mírný růst, což bude hlavní faktor stabilizující spotřebu domácností.

Celková důvěra v ekonomiku vzrostla také na straně podnikatelů. Tahounem byl v dubnu především průmysl, ve kterém se sentiment vrátil na svůj dlouhodobý průměr, nicméně o žádné mohutné expanzi zatím nemůže být řeč. Lepší nálada je vidět také na straně obchodu a služeb, zatímco stavebnictví zůstává evidentně stále pod tlakem. Z pohledu hlavních faktorů, které limitují tuzemské podniky v dalším růstu, dominují tři – nedostatečná poptávka (útlum ekonomiky), nedostatek lidí (vysátý trh práce) a nakonec i materiálů (stále rozkolísané dodavatelské řetězce). Podstatné je zároveň zmínit, že zatímco obavy z růstu cen domácností se v dubnu snížily, v průmyslu a ve službách přesvědčení o potřebě zdražovat opět docela zesílilo.

Celkově dubnové výsledky signalizují postupné oživení české ekonomiky. Jde však stále o měkké indikátory a na tvrdá data si budeme muset počkat do příštího týdne, kdy přijde na řadu výsledek HDP za první čtvrtletí. Z pohledu ČNB se každopádně nejedná o zvláště příznivá čísla, zejména pokud by hospodářské oživení nakonec mělo být nad očekávání dynamické, což by mohlo přiživit cenové tlaky.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688