Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  24.04.2023 17:38:28

Evropská unie stále hledá cestu v přijetí směrnice bojující proti diskriminaci

Evropská unie stále hledá cestu v přijetí směrnice bojující proti diskriminaci

Rovnost je jedním ze stavebních kamenů Evropské unie. Odráží se v zakládajících smlouvách EU i Listině základních práv a svobod. V současné době však i nadále v anti-diskriminačních právních předpisech existují mezery, které v Unii vytvářejí hierarchické dělení. Evropský parlament ve středu přijal společné prohlášení k anti-diskriminační směrnici EU a znovuotevřel tak cestu k jejímu schválení.

Od přijetí prvního společného postoje Evropského parlamentu k tzv. antidiskriminační směrnici uplynulo již 14 let. I nadále však navzdory opakovaným výzvám Parlamentu návrh zůstává zablokován v Radě. Přijetí této směrnice by pro boj proti diskriminaci na úrovni EU nabídlo komplexní rámec a odstranilo mezery ve stávajícím mechanismu s cílem zajistit rovnou ochranu občanů Evropské unie.

První návrh Evropské komise k ustanovení jednotného postupu Evropské unie v oblasti diskriminace a ochrany rovných práv všech občanů EU vznikl již v roce 2008. V současné době jsou práva občanů EU chráněna zejména Směrnicí o rovném zacházení v zaměstnání, která zakazuje diskriminaci v oblasti pracovních podmínek a přístupu k zaměstnání, samostatně výdělečné činnosti a odbornému vzdělávání, k poradenství a k členství v organizacích pracovníků a zaměstnavatelů. Právní předpisy EU také zavazují členské státy ke zřizování orgánů pro rovné zacházení v oblasti rasové diskriminace nebo diskriminace na základě pohlaví. Navrhovaná anti-diskriminační směrnice by však kromě stávající ochrany vztáhla zákaz diskriminace i ke zdravotnímu postižení, náboženskému vyznání a přesvědčení, sexuální orientaci či věku.


Ochrana před diskriminací je stanovena v zakládajících smlouvách Evropské unie. Článek 21 Listiny základních práv EU zakazuje jakoukoliv diskriminaci založenou zejména na pohlaví, rase, barvě pleti, etnickém nebo sociálním původu, genetických rysech, jazyku, náboženskému vyznání nebo přesvědčení, politických názorech či jakýchkoli jiných názorech, příslušnosti k národnostní menšině, majetku, narození, zdravotnímu postižení, věku nebo sexuální orientaci.

Evropský parlament ve středu prostřednictvím společného prohlášení znovu vyzval Radu, aby navrhovanou antidiskriminační směrnici odblokovala. Nejnovější zpráva o pokroku jako jádro vedoucí k patové situaci označuje ustanovení týkající se zdravotního postižení, a zejména možnost nabízející členským státům „nepřiměřeně dlouhé prodloužení transpoziční lhůty“ pro zajištění přiměřených úprav pro osoby se zdravotním postižením. „Je ostudné, že v naší Unii máme občany první a druhé kategorie, kdy někteří z nás jsou chráněni před diskriminací, zatímco jiní ne. Je nepřijatelné, že Radě trvá již více než 14 let, se dohodnout na něčem tak zásadním, jako je tato otázka. Parlament je připraven směrnici přijmout, nyní je čas, aby Rada udělala to, co měla udělat již před lety,“ komentovala situaci ohledně navrhované směrnice její zpravodajka Alice Kuhnke.

Zdroj: Evropský parlament

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Zdroj foto: Evropská komise

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688