Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Okénko investora  |  24.04.2023 16:00:01, aktualizováno 05.05.2023 10:17:23

Praskající ledy na pražském trhu s nemovitostmi?

Dlouhodobě nemyslitelné se nyní stává realitou a novostavby v centru hlavního města začínají zlevňovat. Jak lze pozorovat na grafu, ceny českých nemovitostí klesají od 1. kvartálu loňského roku. Tento trend byl zejména zapříčiněn klesajícími cenami starých bytů na okrajích měst. Dvouciferné poklesy zaznamenal Moravskoslezský, Ústecký, Středočeský, či Královehradecký kraj, přičemž v Praze samotné ceny klesaly jen o jedno procento. Nyní nabídl akční cenu na zcela nový rezidenční projekt Harfa Living na Praze 9 jeden z největších českých developerů a to o 25 % pod tržním standardem. Za tímto krokem, jelikož se jedná o limitovaný počet bytů, se může skrývat vícero příčin. Od snahy o nastartování prodejů, kdy platí, že první klienti přitáhnou další, po snahu získat levné financování přímo od klientů, nikoliv od bank. Aktuální úrokové sazby by totiž v konečném důsledku tak či tak sebraly pro developera velkou část jinak neposkytnuté slevy. Obecně lze ale tento krok v konečném kontextu považovat za snahu prodat na aktuálně recesním trhu alespoň něco. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 1 Vývoj House Price Index na území České republiky po kvartálech. Zdroj: Eurostat. 

Neplatí již teze z minulých období boomu, kdy platilo, že se prodá úplně cokoliv. Velice atraktivní lokality jako jsou centra měst skýtají oproti rurálním oblastem vyšší komfort bydlení (občanská vybavenost, vzdálenost dojíždění za prací) a svou hodnotu si drží snáz díky limitované nabídce – těžko se v centru vystaví více nových bytů. Okraje měst a neatraktivní lokality jsou na druhé straně více postiženy omezenou poptávkou. Mnoho lidí v dnešní ekonomické situaci ztratilo schopnost hypotéku získat, nemluvě o schopnosti ji splácet. Zde proto dochází ke strmějšímu propadu cen. 

I Praha už ale upravuje svá cenová pásma vzhledem k loňským výsledkům na realitním trhu, které byly nejnižší za poslední desetiletí. Prodeje rodinných domů v ČR poklesly o 49 %, starých bytů o 51 % a nové byty dokonce o 57 %. Studie IDEA při projektu Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR uvádí scénáře s převažující pravděpodobností poklesu reálných cen v následujícím tříletém horizontu. Report Deloitte Develop Index Praha ke konci loňského roku eviduje největší pokles cen na Praze 2 o 1,9 % (na průměrnou cenu rezidenčních jednotek 186 500 Kč/m2). Nejnižší průměrnou cenu 135 700 Kč/m2 najdeme v rámci hlavního města na Praze 9. Přestože celkové tempo růstu pražských cen 11-12/2022 bylo na úrovni 0,0 %, lze očekávat klesající výsledky z prvních dvou měsíců roku 2023, což odhalí nejnovější report vydaný na konci dubna.  

Radoslav Jusko

Radoslav Jusko je seniorním risk managerem společnosti RONDA INVEST. Má doktorát z Fakulty mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a vystudoval také obor veřejné správy na London School of Economics and Political Science. Se svou téměř 20letou praxí se věnuje analýze investičních příležitostí, ekonomických a regulatorních praktik. Je odborníkem ve vyjednávání úvěrových podmínek napříč odlišnými sektory, například portfolia problémových pohledávek ve střední a jihovýchodní Evropě.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688