CRIF (Czech Credit Bureau)
Výsledky  |  24.04.2023 14:25:49

V prvním čtvrtletí zaniklo v České republice 4 230 firem, nejvíce v historii

Během prvního čtvrtletí vzniklo v České republice 8 075 obchodních společností a zároveň jich zaniklo 4 230, o 551 více než ve stejném období loňského roku a také nejvíce v české historii. Vzhledem k vysokému počtu zániků firem se oproti loňsku snížil čistý přírůstek na 3 846, což je nejméně od roku 2020. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Vyšší počet zaniklých firem odráží stagnaci ekonomiky, nicméně počet firem se nadále zvyšuje, i když pomalejším tempem než v předchozích dvou letech. Zpomalení je znatelné zejména v porovnání se dvěma předcovidovými roky. Počet nových firem roste pomaleji než počet zaniklých,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Za první čtvrtletí připadlo 19 nových firem na 10 zaniklých, což je o 2 méně než loni avšak o 8 méně než před pěti lety.

V březnu vzniklo 2 716 nových firem, tedy o 131 firem více, než ve stejném měsíci loni, a zaniklo 1 383 firem, o 270 méně než vloni. Celkem tedy letos v březnu přibylo 1 333 firem, což je o 139 méně než ve stejném období loňského roku.

Nejrychleji přibývají firmy na Vysočině

Od začátku roku vzniklo nejvíce firem v Praze (3 969) v Jihomoravském kraji (1 054) a v Moravskoslezském kraji (571). Zaniklých firem bylo nejvíce ve stejných krajích, a to v Praze (2 268), v Jihomoravském kraji (417) a v Moravskoslezském kraji (376).

Od začátku roku přibývaly nejrychleji firmy na Vysočině, kde připadlo 46 nových firem na 10 zaniklých, dále pak v Pardubickem kraji, kde vzniklo 39 firem na 10 zaniklých. Naopak nejpomaleji se počet firem zvyšoval na Karlovarsku, kde připadlo 14 nových firem na 10 zaniklých. 15 nových firem na 10 zaniklých připadlo na Liberecku, Ústecku a v Moravskoslezském kraji.

Nejvíce firem vzniklo od začátku roku v odvětví nakládání s nemovitostmi

Nejvíce firem za první čtvrtletí vzniklo v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 200), v obchodu (1 162) a ve zpracovatelském průmyslu (972). Nejvíce firem zaniklo v obchodu (1 403), v nakládání s nemovitostmi (815) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (545).

Nejrychleji přibývají firmy v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství, kde připadlo za první tři měsíce tohoto roku 58 nových firem na 10 zaniklých. Následuje zpracovatelský průmysl 29 novými firmami na 10 zaniklých. Úbytek firem naopak zaznamenává odvětví obchodu, kde připadá pouze 8 nových firem na 10 zaniklých a také profesní, vědecké a technické činnosti s 9 novými firmami na 10 zaniklých.

Oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku vzniklo o 46 % firem více v odvětví ubytování a stravování a o 42 % více v dopravě a skladování. Jediné odvětví, kde vzniklo méně firem než loni, jsou informační a komunikační činností, které zaznamenaly dvouprocentní pokles počtu vzniklých firem. Odvětví doprava a skladování prochází turbulentním vývojem. V prvním čtvrtletí vykázalo nadprůměrný růst počtu nových a zároveň i zaniklých firem.

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688