Okénko investora  |  24.04.2023 09:55:44

Čeká nás stagflace a ztracená dekáda?

Investoři spekulují o stagflaci a ztracené dekádě na amerických akciích po vzoru sedmdesátých let, ale obavy se zdají být přehnané.

Stagflace je pojem popisující období vysoké inflace v kombinaci s vyšší nezaměstnaností a stagnujícím, nebo dokonce záporným ekonomickým růstem. Pro monetární a fiskální autority se jedná o obtížné období, neboť jednání za účelem snížení inflace povede k vyšší nezaměstnanosti a dále zhorší ekonomický růst. Naopak jednání v opačném směru zhorší inflaci. Spojené státy si prošly jediným obdobím stagflace, a to v sedmdesátých letech, jež bylo zapříčiněno vysokými cenami ropy. Drahá ropa snížila produktivitu ekonomiky a vedla k vyšší inflaci a nezaměstnanosti.

V současnosti se příčinou potenciální stagflace jeví vytvoření velkého množství peněz následované přísnějšími úvěrovými podmínkami, které zpomalují ekonomický růst. Zatím se nedá mluvit o stagflaci ve Spojených státech a potažmo v Evropě, neboť ekonomický růst je pořád ještě kladný, ačkoli už zpomaluje a nezaměstnanost je rekordně nízká. Jak ekonomický růst, tak i nezaměstnanost se ale v dalších mnoha měsících budou pravděpodobně vyvíjet způsobem, který bude čím dál více připomínat stagflaci. Inflace, ačkoliv již v poklesu se může ukázat být perzistentní, a to zejména od poloviny letošního roku, kdy se ta americká bude srovnávat s klesající základnou. Úrokové podmínky se mohou nadále zpřísňovat, proto ekonomická aktivita pravděpodobně zůstane utlumená, jestli nesklouzne k recesi. Společnosti časem tento efekt pocítí, a to zejména až se jim začnou tenčit úspory z dob mimořádně ziskových let 2021 a 2022. Následovat by mohla zvýšená nezaměstnanost a takto se dotvoří obrázek oné stagflace. Situaci nebude pomáhat ani zvyšující se geopolitický protekcionismus, který měl deflační efekt poslední více než dekádu.

Ovšem velkým rozdílem je to, že současná inflace není zdaleka na takto vysokých úrovních, jako byla v sedmdesátých letech. Problémem sedmdesátých let bylo opakované oživení inflace s pokaždé vyšším vrcholem než předtím. Oproti tomu současná inflace měla jediný vrchol a zatím nevidím důvod pro druhý a obzvlášť vyšší pík. Taková situace může nastat, pokud ekonomické škody přísné monetární politiky budou příliš velké, že by to donutilo centrální banky ke snížení úrokových sazeb zpět na nulu a započít expanzivní politiku. To by mohlo přiživit inflaci, ale také se to bude částečně kompenzovat se zpomalující poptávkou v důsledku rostoucí nezaměstnanosti. Pokud to tedy centrální banky znovu nepřeženou, nemělo by to vést k dalšímu extrémnímu růstu inflace.

Co to znamená pro trhy?

Období stagflace vedlo ve Spojených státech ke ztracené dekádě, jak je například zřejmé z grafu indexu S&P 500, který se v roce 1980 ocitl na stejné úrovni, jako v roce 1970, ačkoliv mezi tím samozřejmě měl mnoho růstových a ztrátových fází. V tomto období se tedy vyplatilo investovat pouze do jednotlivých akciových titulů, které v tomto období rostly, anebo úspěšně obchodovat kolísavost trhu. Pokud dojde ke zpomalení ekonomické aktivity a nezaměstnanost začne růst, americký Fed zasáhne, neboť to je pro ně tím spouštěčem pro snižování sazeb. Statisticky akciové trhy spíše padají po prvotních sníženích, ale poté nastává v průměru několikaleté období býčího trhu. Ztracenou dekádu za dnešních podmínek neočekávám, neboť se podstatně liší od těch v sedmdesátých letech. Vývoj ekonomiky by mohl připomínat stagflaci, ovšem ta bude pravděpodobně značně kratší než v minulosti. 

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688