amsp.cz (AMSP)
Daně a účetnictví  |  24.04.2023 08:00:10

Dary jako odčitatelná položka od základu daně v přiznání daně z příjmů fyzických osob za rok 2022

Poskytla-li fyzická osoba dary na veřejně prospěšné účely, lze při splnění podmínek zakotvených v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen „ZDP“) uplatnit hodnotu poskytnutých darů jako položky odčitatelné od základu daně.

V ustanovení § 15 odst. 1 ZDP jsou zakotveny podmínky týkající se případu, kdy dar poskytne fyzická osoba. Těmito kritérii jsou: výše daru, účel poskytnutí daru a typ obdarované osoby (příjemce daru).

Hodnota daru u fyzických osob
Jednou z hlavních podmínek pro možnost uplatnit dar jako položku odčitatelnou od základu daně je hodnota bezúplatného plnění. Dárce si může odečíst hodnotu bezúplatného plnění od základu daně v případě, že jeho úhrnná hodnota v daném zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně nebo alespoň 1 000 .

Maximální hodnota, kterou lze odečíst od základu daně
Za zdaňovací období roku 2022 lze jako odčitatelnou položku uplatnit nanejvýš 30 % základu daně. Od zdaňovacího období roku 2023 se však maximální hodnota odpočtu od základu daně vrátí zpět na 15 %.

Účel poskytnutí daru a typ obdarované osoby
Od základu daně je možné odečíst pouze dar splňující tzv. veřejně prospěšný účel. Jedná se například o bezúplatné plnění poskytnuté obcím, krajům, organizačním složkám státu, právnickým osobám se sídlem v ČR, a to na vědu, vzdělávání, výzkumné účely, kulturu, ochranu zvířat, pro zdravotnické, humanitární a obdobné účely. Dále politickým stranám, hnutím či nadacím na jejich činnost, fyzickým osobám s bydlištěm na území ČR, které jsou poskytovateli zdravotních služeb nebo na provoz školních zařízení, zařízení pro opuštěná zvířata apod.

Výše zmíněné je doplněné taktéž o dary poskytnuté osobám se sídlem či bydlištěm na území jiného členského státu EU nebo EHP (Evropského hospodářského prostoru). Pro zdaňovací období roku 2022 je možnost odečtu daru rozšířena i o okruh týkající se podpory obranného úsilí Ukrajiny.

Darování krve a kostní dřeně
Speciální kategorií darů je darování krve nebo kostní dřeně. Za každé darování krve si poplatník může snížit základ daně o 3 000 , v případě kostní dřeně o 20 000 . Rovněž zde platí podmínka, že za zdaňovací období roku 2022 není možné si odečíst výše než 30 % ze základu daně.

Poskytnutí daru v rámci společného jmění manželů
Poskytnutí bezúplatného plnění ze společného jmění manželů si odpočet může uplatnit pouze jeden z nich, respektive oba poměrnou částí.

Ostatní souvislosti spojené s poskytováním bezúplatných plnění
U fyzické osoby, která poskytne dar do zahraničí a pobírá v daném roce pouze příjmy ze závislé činnosti dle § 6 ZDP a při splnění podmínek si uplatňuje hodnotu daru jako položky odčitatelné od základu daně, vzniká povinnost podat přiznání k dani z příjmů. Nelze tedy požádat o roční zúčtování.

Článek pro Vás připravila PKF APOGEO Group, SE

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

AMSP ČR sdružuje od roku 2001 na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, podnikatele 55+, ženy v podnikání a podnikatele na venkově.

Více informaci na: www.amsp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688