Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  21.04.2023 17:00:23

Sněmovna schválila zákon o ochraně oznamovatelů. Nebude se týkat anonymních udání.


Návrh zákona vycházející z evropské směrnice v pátek schválila Sněmovna. Oznamovatelé protiprávního jednání zřejmě budou chráněni před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů. Vládní předlohu vztáhla i na závažné přestupky, nebude se tedy týkat jen trestných činů. Naopak poslanecké návrhy, podle nichž by se ochrana týkala také anonymních oznamovatelů, dolní komora odmítla. Návrh zákona nyní zamíří k posouzení senátorům.

Odveta pod pokutou

Začlenění evropské směrnice o ochraně oznamovatelů do českého právního řádu nabralo zpoždění. Evropská komise už kvůli tomu podala na Českou republiku žalobu Soudnímu dvoru EU se žádostí o vyměření pokuty. Dnes byl zákon ve třetím čtení schválen Poslaneckou sněmovnou a do jeho podoby byly přijaty i přestupky, kde je horní hranice nejméně 100 tisíc korun. „Doplnění přestupků mezi porušení, která je možná hlásit, vnímám jednoznačně pozitivně. Jedná se o jednání, která i když nejsou trestným činem, mohou být poměrně závažná a nejen stát, ale i jednotlivé společnosti a veřejné instituce by měly mít zájem na jejich včasném odhalení a přijetí nápravy. Pro oznamovatele může činit trochu problém identifikovat přestupky, za které lze uložit maximální pokutu nejméně 100 tis. Kč. Doufejme, že v tomto ohledu nabídne pomocnou informační a osvětovou pomoc Ministerstvo spravedlnosti.“ říká Michal Nulíček, senior partner advokátní kanceláře Rowan Legal.

Zakázána budou odvetná opatření proti oznamovatelům, při kterých by hrozila až milionová pokuta. Zaměstnavatelé je tak nebudou moci vyhodit z práce, snížit mzdu či jinak poškodit. Pokud by však tato situace skutečně nastala, oznamovatel se bude moci u soudu domáhat předběžného opatření. Ochrana se podle vládní předlohy nebude týkat jen samotného oznamovatele, ale také osob blízkých a lidí, kteří se podíleli na přípravě oznámení.

Anonymní oznamovatelé

Cílem navrhované právní úpravy ochrany oznamovatelů je umožnit pracovníkům v soukromém i veřejném sektoru bezpečně podat oznámení v rámci povinně zřizovaných interních mechanismů, případně externích mechanismů, a následně jim zajistit ochranu před možnými odvetnými opatřeními ze strany zaměstnavatelů a dalších subjektů. Anonymní oznamovatelé však chráněni nebudou. „Za špatnou zprávu naopak považuji, že se nepodařilo prosadit možnost podávat anonymní oznámení. Rozumím obavám ze zneužití, nicméně anonymita je poměrně důležitou, a oznamovateli vyhledávanou, pojistkou proti odvetným opatřením. Obávám se, že požadavkem na jasnou identifikaci oznamovatelů řadu z nich odradíme.“ dodává Michal Nulíček z Rowan Legal. Ochranu anonymních poskytovatelů nepodporovali občanští demokraté a lidovci.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688