cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  21.04.2023 13:48:52

Čína zažívala v prvním čtvrtletí tohoto roku poměrně silný růst 4,5% - Globální ekonomický výhled duben 2023 - Čína

Dle dominujícího názoru pozorovatelů Čína zažívala v prvním čtvrtletí tohoto roku poměrně silný růst (oficiální číslo 4,5%). Tento názor má oporu v řadě předstihových ukazatelů za první měsíce roku. Nicméně vzhledem ke všeobecně očekávánému zpomalení ekonomik hlavních obchodních partnerů Číny mezi vyspělými zeměmi se bude muset tento růst ve větší míře než dříve opírat o domácí poptávku. Svědčí o tom například pokles Caixin Manufacturing PMI (dílčí index těsně provázaný s vývozy ve zpracovatelském průmyslu) začátkem dubna na mezní hodnotu 50 bodů z 51,6 bodů o měsíc dříve. Přesto roste objem firemních úvěrů a hodnoty peněžních agregátů. Naopak index cen rezidenčních nemovitostí pokračuje v poklesu, i když o něco mírnějším než v loňském roce (-1,5 % v lednu, -1,2 % v únoru).

Nejčerstvější kvantitativní indikátory firemního a spotřebitelského sentimentu zůstávají v zóně růstu.  Firemní sentiment (51,9 bodů) byl v březnu jen o něco slabší než v únoru (52,6 bodů, což byl rekord z pohledu posledních 11 let), ale stále bezpečně v zóně expanze. PMI ve službách roste již od konce roku a v současnosti je na úrovni 57,8 bodů. 

Spotřebitelská inflace v meziročním vyjádření zůstává kladná (0,7 % v březnu po 1% v únoru), ale příspěvky posledních měsíců byly záporné, zejména u průmyslového zboží. Meziměsíčně však po lednovém skoku spotřebitelské ceny v únoru naopak poklesly o půl procenta, v březnu o dalších 0,3 %. Index PPI setrvale meziměsíčně klesá již od října 2022, naposledy v březnu se pokles prohloubil na meziročních -2,5 %. 

Propad objemů čínského zahraničního obchodu se od začátku roku postupně zastavil. Meziročně byl v březnu zaznamenán kladný růst vývozů o 14,8 %, zejména díky explozivnímu růstu vývozu do Ruska. V sortimentu vývozu dominovala ocel a její polotovary. Dovozy meziročně stále klesaly (o 1,4 %), avšak nesrovnatelně pomaleji než o měsíc dříve. Meziměsíční hodnoty poskytují kvalitativně poněkud odlišný obrázek: dovozy po výrazném lednovém propadu v následujících dvou měsících rostly. Podobně silný propad vývozů připadl na únor, ale v březnu následovalo mimořádně silné zotavení. Většina předpovědí počítá s návratem zahraničního obchodu k trvalému růstu v průběhu tohoto roku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688