cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  21.04.2023 13:44:51

Výhledy růstu americké ekonomiky pro letošní rok se posunuly ve směru rychlejšího růstu, současně ale roste pravděpodobnost recese v letošním roce - Globání ekonomický výhled duben 2023 - Spojené státy


Výhledy růstu americké ekonomiky pro letošní rok se posunuly ve směru rychlejšího růstu, současně ale roste pravděpodobnost recese v letošním roce. Nový výhled analytiků CF očekává letos růst HDP ve výši 1,1 %, přitom ještě v lednu bylo očekávání jen lehce nad nulou (0,3 %). Nový výhled z dílny MMF je ještě optimističtější, když čeká růst v letošním roce o 1,6 %, zatímco samotný Fed jen o 0,4 %. Růst ve výši 1 % pak očekává nejen OE, ale také průzkum mezi analytiky od společnosti Bloomberg. Navzdory vyšší prognózované meziroční dynamice za celý rok se stále očekává recese – zde se odhady liší, ale s největší pravděpodobností má dle analytiků přijít ve třetím čtvrtletí. OE pak odhaduje, že k recesi dojde na přelomu roku 2023 a 2024. Blížící se recesi může naznačovat i stále inverzní výnosová křivka. 

Míra spotřebitelské inflace v meziročním vyjádření v březnu zpomalila více, než se předpokládalo, ale jádrová inflace zrychlila. Výhledy inflace pro letošní rok se posunuly směrem vzhůru. Růst spotřebitelských cen v březnu klesl na úroveň 5 %, tedy 0,2 p. b. pod tržním očekávání a o 1 p. b. níže, než se nacházel v únoru. Jádrová inflace ale dosáhla hodnoty 5,6 % meziročně a 0,4 % meziměsíčně, což značí setrvalé inflační tlaky. V meziročním vyjádření došlo k poklesu cen energií o 6,4 %, zatímco ceny potravin rostly tempem 8,5 % a služeb 7,1 %. Neochota spotřebitelů utrácet se projevila v meziměsíčním poklesu maloobchodních prodejů o 1 %. 

Na březnovém zasedání zvedl americký Fed sazby o 0,25 p. b. a stejný krok se očekává na začátku května. Ve své březnové prognóze očekával Fed sazby v letošním roce nad 5% hranicí a trh očekává zvýšení sazeb na 5,25 % na květnovém zasedání. Dle analytiků by mohlo jít o poslední zvýšení a poté se sazby na této hladině nejspíše nějaký čas udrží, než dojde k jejich poklesu. V březnu vzniklo v nezemědělských sektorech 236 tisíc nových pracovních míst, což sice značí snižování tempa růstu nových pracovních míst (s ohledem na předchozí měsíce), stále ale trh nechladne dostatečně rychle, aby s tím mohl být Fed spokojen.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688