ec.europa.eu (Evropská komise)
Komodity  |  21.04.2023 11:45:00

Komise schválila český program na podporu ekologického dálkového vytápění ve výši 401 milionů eur - Státní podpora

Evropská komise schválila podle pravidel EU pro státní podporu český program ve výši 401 milionů eur na podporu ekologického dálkového vytápění založeného na energii z obnovitelných zdrojů a zbytkovém teple. Toto opatření přispěje k plnění vnitrostátního plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu a strategických cílů EU souvisejících se Zelenou dohodou pro Evropu, zejména unijního cíle v oblasti klimatické neutrality pro rok 2050.

Český program

Česko oznámilo Komisi svůj záměr zavést program podpory ve výši 401 milionů eur s cílem podpořit dekarbonizaci tepelných jednotek napojených na systém dálkového vytápění. Z tohoto programu, který poběží do 31. prosince 2024,

bude podpořena instalace nových jednotek na výrobu tepla z obnovitelných zdrojů založených na biomase a odpadu s kapacitou vyšší než 500 kW. Podpora v rámci programu bude mít podobu „zeleného bonusu“ pro zdroje tepla za každý gigajoule tepla dodaný do tepelné distribuční soustavy.

Očekává se, že z programu bude podpořena instalace kapacity na výrobu tepla z obnovitelných zdrojů v objemu přibližně 345 MWt.

Posouzení Komise

Komise program posoudila podle pravidel EU pro státní podporu, zejména podle čl. 107 odst. 3 písm. c) Smlouvy o fungování EU (dále jen „SFEU“), který umožňuje členským státům podporovat za určitých podmínek rozvoj určitých hospodářských činností, jakož i podle pokynů pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky z roku 2022.

Komise zjistila, že:

  • Podpora je nezbytná a vhodná pro dekarbonizaci odvětví dálkového vytápění v Česku a má „motivační účinek“. Vzhledem k tomu, že fosilní paliva mají oproti teplu z obnovitelných zdrojů výhodu z hlediska nákladů, bez podpory by investice do nových zařízení na výrobu tepla byly založeny na zemním plynu, potenciálně bez kombinované výroby elektřiny, což by vedlo k nižší úrovni energetické účinnosti.
  • Podpora je přiměřená a je omezena na nezbytné minimum. Výše podpory je založena na individuálním vyčíslení mezery ve financování pro modelový projekt. Kromě toho bude podpora na výrobu tepla podléhat každoročnímu monitoringu ze strany orgánů poskytujících podporu a bude upravena tak, aby její výše nepřekračovala výši mezery ve financování.
  • Pozitivní účinky podpory na dekarbonizaci systémů dálkového vytápění v Česku převažují nad případnými negativními účinky na hospodářskou soutěž a obchod mezi členskými státy. Program podpoří dekarbonizaci sektoru dálkového vytápění v Česku, zejména v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu zvýší využívání energie z obnovitelných zdrojů v odvětví vytápění a chlazení, aniž by nepřiměřeně narušil hospodářskou soutěž na jednotném trhu.

Na tomto základě a podle pravidel EU pro opatření státní podpory Komise český program schválila.

Souvislosti

Pokyny Komise pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky z roku 2022 stanovují vodítka ohledně toho, jak bude Komise posuzovat slučitelnost ochrany životního prostředí, včetně ochrany klimatu, a opatření podpory v oblasti energetiky, na něž se vztahuje oznamovací povinnost podle čl. 107 odst. 3 písm. c) SFEU.

Nové pokyny platné od ledna 2022 vytvářejí flexibilní podpůrný rámec vhodný pro daný účel, který má členským státům pomoci při poskytování nezbytné podpory k dosažení cílů Zelené dohody cíleným a nákladově efektivním způsobem. Pravidla řeší soulad s důležitými cíli a úkoly EU stanovenými v Zelené dohodě pro Evropu a s dalšími nedávnými regulačními změnami v oblasti energetiky a životního prostředí a budou zohledňovat zvýšený význam ochrany klimatu. Obsahují oddíly týkající se opatření v oblasti energetické účinnosti, podpory čisté mobility, infrastruktury, oběhového hospodářství, snižování znečištění, ochrany a obnovy biologické rozmanitosti a také opatření k zajištění bezpečnosti dodávek energie, a to při splnění určitých podmínek.

Pokyny umožňují členským státům za určitých podmínek podporovat výrobu tepla z kogeneračních zařízení napojených na soustavu dálkového vytápění. Cílem těchto pravidel je pomoci členským státům dosáhnout ambiciózních cílů EU v oblasti energetiky a klimatu s nejnižšími náklady pro daňové poplatníky a bez zbytečného narušení hospodářské soutěže na jednotném trhu.

Sdělením o Zelené dohodě pro Evropu z roku 2019 Komise posílila své ambice v oblasti klimatu a stanovila cíl nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050. Evropský právní rámec pro klima, který platí od července 2021, zakotvuje cíl klimatické neutrality do roku 2050 a zavádí průběžný cíl snížit do roku 2030 čisté emise skleníkových plynů alespoň o 55 %. Tento rámec vytváří základ pro legislativní návrhy „Fit for 55“, jež Komise předložila dne 14. července 2021. Součástí těchto návrhů jsou Komisí navržené změny směrnice o obnovitelných zdrojích energie a směrnice o energetické účinnosti, které obsahují ambicióznější závazné roční cíle, pokud jde o zvýšení výroby energie z obnovitelných zdrojů a snížení spotřeby energie na úrovni EU.

Jakmile bude vyřešena otázka důvěrnosti údajů, bude nedůvěrné znění rozhodnutí zveřejněno v registru státních podpor, který Komise publikuje na stránkách pro hospodářskou soutěž, pod číslem SA.104685. Informace o nových rozhodnutích týkajících se státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku Evropské unie naleznete také ve specializovaném elektronickém týdeníku Competition Weekly e-News.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688