Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.04.2023 11:30:49

Umělá inteligence si razí cestu světem digitálních aktiv

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Ještě nedávno se zdálo, že kryptografie bude určovat nové trendy v technologickém pokroku. Nyní se však na trhu objevil nový hráč a nejedná se o nějakou muší váhu, nýbrž přímo o zástupce toho nejtěžšího ražení. Řeč je o umělé inteligenci (Artificial Inteligence – AI).

Posun v oblasti kryptografie

V odvětví digitálních aktiv došlo v poslední době k dramatickému posunu. Do této třídy aktiv začala mnohem více promlouvat umělá inteligence. Využitím AI může dojít k významné transformaci celého odvětví kryptografie. AI s sebou přináší nové výzvy a inovace pro ty, kdo spatřují v těchto oblastech budoucnost.

Jedním z takových projektů je projekt The Graph. Jedná se o softwarový projekt, který si dal za cíl integraci AI do světa kryptoaktiv. Své začátky datuje do roku 2018 a AI využívá primárně k vyhledávání dat v blockchainu. Díky své efektivitě ve vyhledávání informací se mezi uživateli uchytil i AI kryptografický token tohoto projektu, GRT. Díky spojení The Graph s AI se token GRT dostal rychle do pozornosti investorů.

Využití algoritmů AI zefektivňuje proces vyhledávání a indexování blockchainových dat. Tento unikátní přístup nejen že šetří čas, ale zároveň snižuje náklady na tradiční formu vyhledávání. Vzhledem k tomu, že technologie založené na blockchainech čím dál více prostupují do světa tradičních financí (TradFi), úměrně s tím se zvyšuje poptávka po efektivním vyhledávání v těchto systémech. A i to je důvod, proč se projekt The Graph a jemu podobné stávají oblíbeným nástrojem uživatelů.

Umělá inteligence a blockchainové hry

Další oblastí kryptografie, ve které se daří AI, jsou blockchainové hry. Tohoto prostoru využívá například vývojářská platforma Immutable. Tato platforma využívá umělou inteligenci k automatizaci tvorby vizuálních obrazů ve hrách. Technologie Immutable řízená AI dokáže například generovat jedinečné, procedurálně vytvořené vizuály herních prostředků, jako jsou postavy, zbraně a krajiny. To umožňuje vývojářům šetřit čas a zdroje, což v konečném důsledku vede k poutavějším a rozmanitějším herním zážitkům pro hráče.

Jedná se tak o další z řady inovací, která propojuje AI s digitálními aktivy. Oblast kryptografie je v integraci AI do svých systémů relativně pružná, což přitahuje pozornost investorů a zdůrazňuje potenciál takového partnerství.

Metaverzum

Ani tato oblast decentralizovaného virtuálního světa nezůstala bez zásahu umělé inteligence. Virtuální sféra, ve které mohou uživatelé komunikovat a provádět transakce, přitahuje zájem nejedné společnosti. Zdaleka se tak nejedná jen o společnost Meta, dříve známou jako Facebook. Přínos AI přiměl osm společností, aby se spojily do jediného subjektu, tzv. Futureverza a společnými silami tuto nově se rodící oblast zkoumaly. Již nyní je však téměř jisté, že AI bude stěžejním hráčem v metaverzu, který bude určovat budoucí vývoj a možnosti celé sféry.

Možnosti, jak využít AI ve světě metaverza bude nespočet. AI může např. pohánět virtuální asistenty, usnadňovat dynamické ekonomiky v rámci sféry a dokonce pomáhat vytvářet realistické simulace událostí v reálném světě. S rostoucím zájmem o tento druh virtuálního světa poroste i zájem o schopnosti AI, které budou čím dál více využívány ke zkvalitnění uživatelského rozhraní a zefektivnění procesů celé sféry.

Budoucnost blockchainu a umělé inteligence

Někteří odborníci se domnívají, že kombinace blockchainu a umělé inteligence by mohla vést k nové generaci decentralizovaných aplikací (dApps) a chytrých smluv. Tyto inovace by mohly pomoci vyřešit některé z největších problémů blockchainového odvětví, včetně škálovatelnosti, bezpečnosti a důvěryhodnosti.

Integrace AI do kryptografie se setkala jak s nadšením, tak se skepsí. Na jedné straně má potenciál způsobit revoluci v různých odvětvích, na straně druhé však zaznívají hlasy, které paradoxně varují před dopady právě na soukromí, bezpečnost a kontrolu. Schopnost AI zpracovávat a analyzovat obrovské množností dat během chvilky je nepopíratelná. Díky tomu může být AI dobrým pomocníkem při odhalování podvodů. Stejná schopnost však může vyvolat obavy o ochranu soukromí, protože algoritmy AI potenciálně přistupují k citlivým informacím o uživatelích a analyzují je.

Pro dlouhodobý úspěch odvětví bude klíčové vyvážit přínosy a rizika plynoucí z přijetí umělé inteligence.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

22.04. 18:24  IA (R2)
21.04. 11:47  jen past na hejly (pavelz)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688