Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  21.04.2023 09:00:00

Muzejní noc pod Ještědem 2023 ve znamení pohybu v pátek 19. května od 18 do 23 hodin proběhne další ročník oblíbené akce s mimořádně rozmanitým programem na téma Svět v pohybu.

Muzea a galerie v libereckém regionu po roce opět zpřístupní své prostory veřejnosti. V pátek 19. května proběhne další ročník oblíbené akce s mimořádně rozmanitým programem na téma Svět v pohybu.

Kulturní a paměťové instituce v Liberci, Jablonci nad Nisou a Vratislavicích nad Nisou, které se do letošního ročníku zapojily, budou tradičně propojeny kyvadlovou dopravou historickými autobusy, které budou návštěvníci moci využít bezplatně. „Člověk tak může v jeden večer zažít rozdílnou atmosféru více muzeí,“ říká vedoucí projektu Muzejní noc pod Ještědem Jana Hájková Farská a dodává: „I v letošním se nám podařilo připravit pestrý program jak pro děti, tak pro dospělé.“ Liberecké paměťové instituce nabídnou návštěvníkům komentované prohlídky aktuálních výstav i stálých expozic, hudební produkce a výtvarné dílny.

„Muzea, galerie a další kulturní a vzdělávací instituce, které jsou do Muzejní noci zapojené, jsou prostorem pro doslova kulturní dobrodružství. Návštěvníci je poznají v jiném světle, s jinou atmosférou. Myslím, že Muzejní noc může být i pro ty, kteří nemají návštěvu muzeí a galerií jako samozřejmou součást svého života, novým impulzem pro to, aby je navštěvovali. Zejména jsme rádi za děti a celé rodiny“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Oblastní galerii budou probíhat výtvarné dílny pro děti i rodiče, dále galerie nabídne pět komentovaných prohlídek a příjemnou atmosféru před galerií zajistí turnovská kapela What The Funk. Severočeské muzeum připravilo kromě prohlídek výstav dobrodružnou stezku muzejním parkem a zpřístupněnou muzejní terasu a věž. V Technickém muzeu budou moci návštěvníci zhlédnout filmy s dopravní tématikou a výstavu fotografií Erwina Cettinea Toulky starým Libercem. V areálu bývalých LVT naleznou návštěvníci i bývalé Automuzeum Vratislavice, které kromě mimořádného nasvícení unikátních exponátů a promítání uspořádalo i ochutnávku piv lokálního pivovaru. Rodiče s dětmi jistě uvítají i skákací hrad, který bude také volně přístupný. Rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou připravil speciální prohlídky expozic v podání herců Divadýlka na dlani a venkovní výstavu vozů Porsche. Hudební doprovod obstará Lee Davidson s Otto Hejnic Triem. Pro děti bude k dispozici dětský koutek a možnost zdobení cupcaků v místní kavárně.

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie pozve veřejnost kromě aktuálních výstav do tvůrčí dílny pro malé i velké, v níž si návštěvníci budou moci vyrobit originální náramek s knoflíkem
a vyzkoušet si pískování sklenic s vlastním motivem a za vyplnění pracovního listu budou odměněni medailí od České mincovny. Organizace Kultura Jablonec zpřístupní prostory Domu Scheybalových s výstavou fotografií Petra Krajíčka Jablonecměsto sportu a kostel sv. Anny, v němž se bude konat komentovaná prohlídka k této pozoruhodné kulturní památce a poté
i koncert Zámeckého saxofonového kvarteta. Návštěvníci si budou i tento rok moci vychutnat pohled na noční Jablonec z radniční věže Nové radnice. Galerie MY připravila v Domě Scheybalových výstavu pořádanou u příležitosti 120. výročí narození malíře a grafika Richarda Fleissnera. Nově se do letošního ročníku zapojila Nisafactory, která nabídne pestrý program v podobě korálkové dílny a komentované prohlídky výstavy Severní prostor. Prostor pro dialog. Podrobný program jednotlivých organizací a jízdní řády historických autobusů jsou
k dispozici na webových stránkách, na Facebooku a v informační brožuře, která bude zdarma k dispozici v zúčastněných institucích a v infocentrech.

Projekt Muzejní noc pod Ještědem je součástí Festivalu muzejních nocí, který volně navazuje na Mezinárodní den muzeí. Tuto akci společně pořádají: Oblastní galerie Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Technické muzeum Liberec, Automuzeum Liberec, Rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Kultura Jablonec, Městská galerie MY a Nisafactory.

Akce probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury, Libereckého kraje a statutárních měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Muzejní noc pod Ještědem se koná v pátek 19. května 2023 od 18 do 23 hodin, vstup volný.

Zdroj: tisková zpráva OGL

Foto: Muzejní noc 2018 SML

Petra Froese, tel. 724 834 546, e-mail: petra.froese@ogl.cz.

Presskit s tiskovou zprávou ke stažení na https://www.ogl.cz/aktuality

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688