mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.04.2023 19:38:00

Kolumbie sází na udržitelnou mobilitu. Velké aglomerace v zemi modernizují a rozšiřují svou dopravní infrastrukturu

Kolumbie sází na udržitelnou mobilitu

20.04.2023 / 19:10 | Aktualizováno: 20.04.2023 / 19:38

Velké aglomerace v zemi modernizují a rozšiřují svou dopravní infrastrukturu. Připravují se například nové linky nadzemního metra, kabinkové lanovky či příměstské vlakové trasy, které mají být integrovány s existujícími systémy MHD. Důraz je přitom kladen nejen na udržitelnost, ale také kvalitu služeb v rámci systémů hromadné dopravy. Roste proto poptávka po dopravních prostředcích různého typu na hybridní, elektrický, případně vodíkový pohon, po chytrých technologických řešeních v tomto sektoru i inovativních produktech a službách pro chodce a cyklisty. Zásadní význam pro zvyšování povědomí o českých technologiích v oblasti městské mobility má prezentace jejich kvalit a výhod například na oborových akcích a veletrzích pořádaných v jednotlivých kolumbijských městech.

Udržitelná mobilita a efektivní fungování systémů veřejné dopravy patří vedle bezpečnosti k hlavním výzvám kolumbijských měst. Radnice velkých aglomerací se proto rozhodly investovat do inteligentních, multimodálních a integrovaných městských dopravních systémů. Největší projekty probíhají a nové se plánují zejména v Bogotě a Medellínu. V hlavním městě je po desetiletích studií a analýz ve výstavbě první linka nadzemního metra se 16 stanicemi a délkou 24 km, která by měla být uvedena do provozu v roce 2027 a přepravit až 600 tisíc pasažérů denně. Projekt první linky již realizuje vítězné čínské konsorcium, nicméně na podzim tohoto roku by mělo být zveřejněno výběrové řízení na výstavbu druhé, tentokrát podzemní linky. Na projekt Zajištěno je již i financování první fáze ve výši 50 mil. USD od Evropské investiční banky. Projekt počítá s 11 stanicemi, trasu dlouhou 15,5 km bude obsluhovat 25 souprav se sedmi vagony. Během vlády prezidenta Petra se očekává schválení výstavby třetí linky. Systém metra rozšiřuje také město Medellín – konkrétně se jedná o projekt Metro de la 80.

Metro Bogoty - Render Empresa Metro

Metro Bogoty - Render Empresa Metro

Dochází i k rozšiřování autobusových tras a roste tedy zájem o nová moderní vozidla a technologie spojené s jejich integrací do systému MHD. V rámci energetické tranzice, která je jedním z pilířů vládních politik, kolumbijská města postupně obnovují stávající vozové parky, kdy jsou klasické autobusy často nahrazovány vozidly na hybridní či čistě elektrický pohon. Strategii rozvoje elektrické mobility zahrnula vláda prezidenta Petra také do připravovaného Národního plánu rozvoje na období 2023-27. Počítá se s vytvořením speciálního fondu na podporu technologické modernizace, který bude financovat přechod kolumbijského vozového parku autobusů, nákladních automobilů a vozů taxislužby na technologie čisté mobility. Velkým tématem je dále vodík. V Bogotě byl koncem března místním dopravcem Transmilenio slavnostně uveden do zkušebního provozu první autobus pro 50 pasažérů fungující právě na bázi vodíku. Byl kompletován přímo v Kolumbii karosářskou firmou Superpolo a do plného provozu by se měl zapojit v druhé polovině tohoto roku. Zajímavostí je, že Bogota již v současnosti disponuje více než 1500 elektrobusy, což je největší městská flotila tohoto dopravního prostředku na světě mimo Čínu.

Důležitým pilířem nízkoemisní dopravy v zemi se má stát železniční přeprava, která se v současné době téměř nevyužívá a to i přesto, že přibližně od 40. let 19. století zde byly vlaky hlavním dopravním prostředkem. Problém spočívá především v tom, že zhruba 95 % z 3500 km vybudovaných železnic nemá ve světě standardní rozchod kolejí a jejich modernizace je tak komplikovaná. Kromě obnovy tras mezi regiony, které mají sloužit zejména k nákladní přepravě, se připravují projekty příměstských vlaků. Tím největším je RegioTram Occidente spojující Bogotu s městečky na západě s délkou téměř 40 km a 17 stanicemi. Projekt má z velké části využít stávající nástupiště staré železnice a podle odhadů přepraví na 210 tisíc cestujících denně. Jedná se o čistě elektrický systém, který má být navázán na první linku bogotského metra. Do lehkých železnic investuje také Medellín, nedaleké městečko Rionegro či Barranquilla na karibském pobřeží.

Kromě dopravních prostředků jako takových potřebují kolumbijská města také další inteligentní nástroje pro dopravu od validátorů jízdenek, nástrojů pro kontrolu vstupu osob do prostředků MHD až po sofistikované systémy řízení dopravy a informační služby pro pasažéry. Nedílnou součástí dopravní infrastruktury je také okolní veřejný prostor, který zahrnuje mimo jiné vybavení zastávek, zázemí pro chodce či místa pro zanechání sdílených kol. Uplatnit se tak mohou inovativní produkty českých firem, které dodávají městský mobiliář.

Expanzi v zemi zažívá také automobilový průmysl, jehož stopa je v Kolumbii zatím spíše nevýrazná, ale nahrává mu současná tendence „nearshoringu“ ve světové ekonomice. Francouzská automobilka Renault nedávno oznámila, že otevře novou výrobní linku ve svém závodě v Envigadu u Medellínu. Díky investicí ve výši přibližně 100 mil. USD se má Kolumbie stát montovnou automobilů a platformou pro export vozů do dalších latinskoamerických zemí. Otevírají se tak příležitosti pro české firmy vyrábějící specifické autodíly, které nejsou schopni poskytnout kolumbijští dodavatelé. Kolumbijské Ministerstvo obchodu v této souvislosti zmínilo, že zváží zavedení celních úlev s cílem podpořit rozvoj sektoru udržitelné mobility v zemi.

Týden mobility Medellín, Velvyslanectví ČR v Bogotě

Týden mobility Medellín, Velvyslanectví ČR v Bogotě

Pronikání na kolumbijský trh většinou nebývá rychlé, trpělivost se však často vyplácí. Dokazují to zkušenosti české firmy Mikroelektronika, která úspěšně realizovala velké projekty v různých zemích Latinské Ameriky, nicméně v Kolumbii se jí dlouho nedařilo navázat potřebné kontakty. Po získání první malé objednávky pro městečko Valledupar na severu země a po představení produktů klíčovým dopravním odborníkům z radnic a dopravních podniků čtyř důležitých kolumbijských měst (Bogota, Medellín, Cali, Bucaramanga) při incomingové misi pořádané velvyslanectvím ČR se však situace změnila. Zájem o odbavovací systémy firmy totiž projevil bogotský městský dopravce Transmilenio, který plánuje rozšířit linky veřejné autobusové dopravy, ale také Odbor dopravy města, který poptává komplexní systémy pro rozšíření a integraci autobusové a železniční dopravy v rámci metropolitní oblasti Bogoty. Cenovou nabídku validátorů si vyžádali také zástupci Medellínu a SONDA Chile, která momentálně pracuje na projektu v Cartageně.

Zásadní význam pro úspěch českých firem má tedy i zvyšování povědomí o českých systémech MHD a odpovídajících technologiích na akcích zaměřených na tento sektor. Vedoucí obchodně-ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Bogotě, Bohdan Malaniuk, například sdílel české zkušenosti v rámci měsíce mobility v Medellínu v listopadu 2022. Další příležitost poskytne veletrh Smart City Expo, který proběhne na bogotském výstavišti Corferias ve dnech 31. května až 2. června 2023 ve spolupráci s představiteli FIRA Barcelona. Městská mobilita je jedním ze šesti tematických okruhů. V rámci diskuzních panelů budou odborníci ze soukromé i veřejné sféry debatovat o kvalitě dopravní infrastruktury a inkluzivní městské dopravě, která klade důraz na chodce, cyklisty a zranitelné sociální skupiny. Právě v těchto oblastech mohou zkušenosti a inovativní technologická řešení českých firem dodat potřebnou přidanou hodnotu a otevřít si tak cestu na místním trhu.

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě

Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bogotě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688