Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  20.04.2023 09:13:51

Včerejší obchodování přineslo mírné oslabení indexu PX o -0,11 % - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,416 bodů (-0.1% d/d); objem: 1,183 mil.

Výber krátkodobých ziskov pokračoval na akciách ČEZ tretí deň v rade. Samotné akcie uzavreli na dennom minime 1 149 a odpísali 1,79 % pri zobchodovanom objeme 950 mil. .

Index PX oslabil miernych 0,11 %. Z finančných titulov rakúska Erste Group Bank uzavrela poklesom 0,29 %, kde sa pohybovala skôr opačným smerom ako európske bankyMoneta klesla o -0,23 %. Na druhej strane boli akcie Komerční banky, ktoré si pripísali zisk 0,46 %. Akcie Colt CZ pridali 0,34 %. Z menších emisií Kofola odpísala 1,61 %. Najsilnejším titulom včerajšieho obchodovania bola poisťovňa VIG, ktorej akcie sa tešili rastu 1,89 %.

USA - Dow Jones: 33,897 (-0.2%); S&P500: 4,155 (-0.0%); Nasdaq: 12,157 (+0.0%)

Wall Street při absenci důležitých makrodat hledala jasný směr a měřeno 3 hlavními indexy oscilovala těsně kolem hodnot závěru úterní seance.

Mírně posilující americká měna a rostoucí výnosy na dluhopisech negativně ovlivnily ceny většiny komodit, výprodejem prošla ropa i zemní plyn. Po delší době si prošla výprodejem kvůli rostoucí obavě z přísnější měnové politiky Fedu i nejznámější kryptoměna Bitcoin (-4 % d/d).

V posledních dnech je v USA často probírán přepálený trh s nemovitostmi a některé bankovní domy rostoucí míru neobsazenosti a pokles hodnoty komerčních nemovitostí meziročně cca o čtvrtinu považují za systémové riziko. Investoři tak budou o to více sledovat nadcházející hospodářské výsledky některých fondů spravující nemovitostní portfolia, jako jsou Brookfield (+0,88 % d/d) nebo Blackstone (+1,15 % d/d).

Tlak na výrobce elektrických automobilů opět vyvolal šéf Tesly (-2 % d/d) Elon Musk, který jen několik hodin před zveřejněním kvartálních výsledků již podruhé za uplynulý měsíc oznámil snížení cen některých modelů této značky. Po úterním zveřejnění výsledků za Q1 šly jižním směrem akcie společnosti Netflix (-3,2 % d/d).

Komentář k devizovému trhu

Ve středu si devizové trhy prošly nevýrazným obchodováním bez větších změn. Druhý den v řadě pokračovala stabilizace na eurodolarovém trhu, kde dolar k euru kolísal kolem 1,095 USD/EUR. Následně koruna k euru se bez výraznější změny obchodovala kolem 23,45 CZK/EUR. Trh bez reakce přešel data o dalším zpomalení inflace v průmyslu. Následně koruna k dolaru se držela poblíž 21,4 CZK/USD.

V regionu se z klidného vývoje vymykal pouze maďarský forint (-2,0 % d/d; 379 HUF/ER), který se propadl na 2týdenní minimum po zprávách, že maďarská centrální banka zvažuje první obrat v utahování měnové politiky.

Kalendář – významné události

Německo: PPI za březen: +7,5 % r/r (oček. 9,8 %)
13:00 – Philip Morris International: výsledky za 1Q/23
13:00 – American Express: výsledky za 1Q/23
před trhem – AT&T: výsledky za 1Q/23
před trhem – Snap-on: výsledky za 1Q/23
14:30 – USA: index Fed Philadelphia (duben)
14:30 – USA: týdenní data z trhu práce
16:00 – USA: prodeje nových domů (březen)
po trhu – CSX: výsledky za 1Q/23

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688