Patrik Duda (Atreon)
Průmysl  |  19.04.2023 16:53:21

Jak svařovat jäkly obalenou elektrodou: Kompletní návod krok za krokem

Do svařování se může pustit svépomocí každý šikovný samouk. Naučit se kvalitně svařovat jäkly nemusí být náročné, když víte, jak na to. Proto vám poradíme několik základních tipů, díky kterým si budete moci v domácích podmínkách svařit pestré výrobky. Pokud svařujete v práci každý den, pravděpodobně se u nás nic nového nedozvíte. Náš návod je primárně určený pro začátečníky a mírně pokročilé svářeče.

Jde se svařovat

 Proces svařování je při ručním svařování obalenou elektrodou zahajován dotykovým zapálením. Aby se proudový okruh uzavřel, je třeba vytvořit mezi elektrodou a obrobkem zkrat a hned poté elektrodu lehce nadzvednout – svařovací oblouk se zapálí. POZOR! Zapalování by se mělo provádět mimo spoj a má být pouze na těch místech, která se po hoření svařovacího oblouku rychle opět zataví. „Na těchto ohřátých místech, kde se to nestane, může na citlivých místech materiálu docházet náhlým zahřátím k vytváření trhlin,“ varuje Jiří Vyskočil, obchodní zástupce a technický ředitele z firmy Atreon zaměřující se na špičkovou kovovýrobu.

Krok číslo 1: Začněte s uzemněním svařovaného materiálu

K uzemnění svařovaných profilů slouží svařovací (kostřící) kabel, na jehož konci najdete svorky. Upevněte je na materiál tak, aby pevně držely – musí být umístěny co nejblíže k místu sváření nebo na kovový svařovací stůl na němž je svařenec. Nezapomeňte, že před každým svařováním musíte zbavit svorky i svarové plochy nečistot (prachu, barvy, rzi) a mastnoty. 

Tipy od profíka 

  • Zapalte oblouk těsně vedle mezery (nehrozí propálení materiálu).
  • Svařujte rychle – především tenké materiály.
  • Mezera mezi jäkly nesmí být příliš velká (u tenkých materiálů cca do 3 mm).
  • U stěny cca od 5 mm je vhodná malá mezera 1-2 mm.
  • U silnostěnných materiálů cca od 6 mm by mělo být i malé zkosení hran (týká se hlavně svarů na tupo).
  • Při průměru 2,0 mm by měla být síla proudu mezi 40-80 A
  • Při průměru 2,5 mm by měla být síla proudu mezi 50-100 A
  • Při průměru 3,2 mm by měla být síla proudu mezi 90-150 A

  • Nedaří se zapálit oblouk. V takovém případě zkontrolujte uzemnění jäklů a nastavení svařovacího proudu. Pokud je obojí v pořádku, možná máte jen nízký svařovací proud.
  • Elektrický oblouk prská. Zřejmě jste si nastavili příliš vysoký svařovací proud nebo jsou na materiálu nečistoty. 
  • Materiál se provařuje. Zřejmě jste si nastavili příliš vysoký svařovací proud. 
  • Rutilová elektroda se používá na trafo svářečku se střídavým proudem.
  • Bazická elektroda se používá na svářečku se stejnosměrným proudem.

Krok číslo 2: Nastavte správně svařovací proud

Pro běžné svařování jäklů použijte univerzální elektrodu o průměru 2,5 mm – je vhodná jak pro tenké, tak tlusté materiály. Na tenké stěny 1-2 mm je vhodný průměr elektrody 2 mm, na tlusté materiály od 5 mm je vhodná elektroda 3,2 mm. Do držáku elektrod upněte elektrodu, zapněte svářečku a nastavte si vhodný svařovací proud. Ten se obvykle jednoduše nastavuje na invertoru kolečkem. 

 Svařovací proudy

 *Doporučené svařovací proudy jsou vždy napsané na obalu konkrétních elektrod.

 Krok číslo 3: Samotné svařování jäklů

Zapalte lehkým kontaktem o svařované místo oblouk a následně ho oddalte na vhodnou vzdálenost dle typu elektrody (0,5 - 1 x průměr elektrody). Tak začne docházet k roztavení kovu a vznikne svarová lázeň. Dále můžete elektrodu mírně táhnout a pohybovat jí do stran. Důležité je udržovat předepsanou vzdálenost moblouku. Svařovaný materiál si nejprve tzv. nabodujte, což znamená, že uděláte několik menších svárů. Ty vám zajistí správnou polohu svařovaných dílů a samozřejmě zamezí pozdější deformaci celého výrobku. Sklon elektrody ke  svařovanému materiálu by měl být asi 70 až 80 stupňů. „Až se dostanete na konec sváru, nechte celý obrobek na chvíli vychladnout, poté můžete kladívkem oklepat strusku a začistit ho úhlovou bruskou. POZOR! Struska je velmi horká! Při jejím oklepávání používejte vždy ochranné brýle,“ upozorňuje Jiří Vyskočil, obchodní zástupce a technický ředitele z firmy Atreon.

Možné potíže při spojování jäklů

 

Nezapomeňte na volbu vhodné elektrody

Pro spojování jäklů svářením si můžete vybrat řadu elektrod podle průměru. Na tenčí ocel se obvykle používá průměr 2 mm, univerzální tloušťku představuje rozměr 2,5 mm (ideální volba pro každého kutila) a pro silné ocelové profily zvolte průměr 3,2 mm. 

Mezi nejběžnější typy elektrod patří rutilové a bazické

Nezapomínejte na bezpečnost práce

Vždy, za každých podmínek, používejte při svařování ochrannou kuklu a rukavice. Při oklepávání strusky si vždy nasaďte ochranné brýle. Nezapomínejte ani na vhodný oděv s dlouhými rukávy a nohavicemi. Buďte ohleduplní i ke svému okolí – svařovací oblouk vydává silné ultrafialové záření, které může zapříčinit zánět spojivek (i jeho odraz od stěny).

 Výběr svářečky

 Váš dědeček či tatínek možná svařoval ještě tzv. trafo svářečkou. A zřejmě si také stěžoval na to, že je opravdu pořádně těžká a pro řadu akcí velmi nepraktická. Dnes se už nejčastěji svařuje obalenou elektrodou pomocí invertorových zdrojů.  Svařovací invertory se dají pořídit už za cenu kolem 3 000 . Na běžné domácí kutění a práce vám takové nářadí bude bohatě stačit. Při výběru byste si měli dát pozor zejména na jeden parametr, a to zatěžovatel. 

Zatěžovatel udává dobu času a proud, kterým můžete svařovat, v procentech. Překročíte-li dané procento, svářečka se vypne a ve většině případů je nutné čekat na její vychladnutí. „Pokud už máte jasno v tom, co chcete svařovat, jaké tloušťky materiálu a jakými průměry elektrody se chystáte svařovat, bude se vám hodnota zatěžovatele snáze vybírat. Čím silnější elektrody, tím větší proud budete potřebovat – a tím vyšší bude i hodnota zatěžovatele,“ říká Jiří Vyskočil, obchodní zástupce a technický ředitel z firmy Atreon.

Typické chyby začátečníků

Žádný učený ještě z nebe nespadl, ovšem svařování ocelových profilů se dá velmi rychle naučit a zdokonalovat se budete až samotnou praxí. Počáteční neúspěchy by vás tedy rozhodně neměly deprimovat. Experimentujte především s tloušťkou a typem elektrod, proudem, ale také polohami elektrody. Inspirujte se především tím, jak vypadají správné a kvalitní svary.

Díky praxi se naučíte udržet a táhnout oblouk a postupně se ve své technice zdokonalíte. Osvojíte si jemnou regulaci proudu a zkoušením najdete pro danou elektrodu a polohu ten správný proud. Nestyďte se cvičit na odřezcích jäklů a pásoviny. „Zeptat se můžete také zkušenějších svářečů.  Pokud si na svařování jäklů sami netroufnete, nebo je váš projekt tak velký, že na něj nemáte čas, využijte služeb profesionální zámečnické dílny Atreon. Využíváme několik metod svařování. Především pak svařování v ochranné atmosféře tavící se elektrodou (MIG/MAG), kterou je zaručena vysoká rychlost a hlavně kvalita,“ uzavírá Patrik Duda, CEO společnosti Atreon.

Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)

Přečtěte si také:

08.04.2024Prodej firmy krok za krokem Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688