Roman Valihrach (Coinmate)
Okénko kryptoměny  |  19.04.2023 15:17:38

Chystají vlády vlastní Bitcoin? Co vše skrývá projekt CBDC.

 

O digitálních měnách centrálních bank neboli CBDC už jste asi slyšeli. Ale víte přesně, co jsou zač a co nám přinesou? Kde se vzaly a hlavně - jak se liší od Bitcoinu a dalších kryptoměn?

CBDC (Central Bank Digital Currency) jsou vydávány a regulovány centrální bankou, kryptoměny žádnou centrální autoritu nemají. Kryptoměny také vždy fungují na technologii blockchainu, kdežto u CBDCs to pravidlem být nemusí.

Jejich hodnota je většinou navázána na již existující fiat měnu, u kryptoměn (pokud nejde o stablecoiny) tomu tak není. Prvotním smyslem Bitcoinu a dalších kryptoměn bylo zajištění větší anonymity a svobody, CBDC mají za cíl spíše zvýšit finanční inkluzi a umožnit důkladnější státní dohled.

Poslední dobou se o digitálních měnách centrálních bank mluví stále ve více zemích. Tyto programovatelné digitální verze klasické fiat měny mohou přinést jisté výhody, třeba zvýšení efektivity nákladů a zmíněnou finanční inkluzi (dostupnost bezpečných finančních služeb).

Pokud však budou vlády prosazovat jejich využívání, mohou občanům přinést taky několik zásadních hrozeb.

 

Soukromí a svoboda v ohrožení

Jednou z největších hrozeb je ztráta soukromí. CBDCs jsou velmi snadno sledovatelné, což vládám teoreticky umožňuje sledovat všechny vaše finanční transakce a způsobit ztrátu finančního soukromí jednotlivců. Takzvané programovatelné peníze mohou tak v konečném důsledku pomoci s vynucováním finančních sankcí, absolutního dohledu a kontrol. 

Dalším rizikem je možnost zvýšené cenzury a kontroly, tedy faktická ztráta svobody. Vlády by například při používání těchto digitálních měn mohly snadno zmrazit nebo zabavit účty s CBDCs, omezovat transakce nebo sledovat a omezit přístup k určitým finančním produktům a službám.

 

Dohled a kyberútoky

Digitální měny je možné naprogramovat tak, abyste si za ně nemohli koupit určité druhy zboží, nebo dokonce aby měli určitou omezenou platnost. V tom případě budete doslova přinuceni je v daném termínu utratit za předem určené zboží.


Rizikem jsou také kyberútoky. CBDCs můžou být velmi zranitelné vůči kybernetickým útokům. To by mohlo vést ke ztrátě finančních prostředků, krádeži identity nebo jiným rizikům. S rostoucím počtem finančních transakcí na digitálních platformách se riziko kyberútoku jen zvyšuje.


Asi vás nepřekvapí, že je ve vývoji CBDC nejdále Čína, jejíž digitální jüan je již využíván v rámci určitého omezeného ekosystému. Spuštění digitálního ruského rublu je také na spadnutí. Je samozřejmě možné (tedy doufám v to), že demokratické země budou při implementaci CBDC brát soukromí a práva svých občanů mnohem vážněji, ale spoléhat se na to zkrátka nelze.

 

Bezpečnost až na prvním místě

Vlády by měly pečlivě zvážit výhody a především rizika CBDCs a zajistit ochranu soukromí a bezpečnosti občanů. Je důležité informovat veřejnost o digitálních měnách a jejich potenciálních dopadech.

V konečném důsledku je otázka CBDCs komplexní a vyžaduje pečlivé zvážení všech aspektů. Správná implementace by mohla přinést nové možnosti pro digitální financování a inovace, avšak rizik je spousta, a je třeba o nich diskutovat a pokusit se je minimalizovat.

Roman Valihrach

Roman Valihrach

Roman Valihrach je spoluzakladatel a CEO české kryptoburzy Coinmate.io. Stará se o chod a vizi celé firmy, kterou v roce 2014 založil. Jako jeden z prvních propagátorů bitcoinu a technologie blockchainu zastává filozofii, že nejdůležitější je v případě kryptoměn dlouhodobá strategie a snižování rizik – decentralizace a blockchain jsou podle něj zásadní pro zefektivnění finančních trhů a demokratickou budoucnost.


Coinmate

Coinmate je česká kryptoburza, která si zakládá na serióznosti, transparentnosti a zkušenostech. Od jejího vzniku v roce 2014 jí důvěřuje přes 90 000 registrovaných uživatelů zejména z Česka, Slovenska a zemí střední a západní Evropy. Dle vize Coinmate mají být kryptoměny už dnes zastoupené po boku tradičních instrumentů v každém investičním portfoliu. Aby do kryptoměn mohl investovat skutečně každý, nabízí burza přehledné a jednoduché rozhraní, kompletní podporu v češtině a možnost platit korunami. V rámci vzdělávání provozuje také svou Krypto akademii, kde vysvětluje základní pojmy kryptosvěta a pomáhá klientům se v něm zorientovat.

Více informací na https://coinmate.io/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688