valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
Z regionů  |  19.04.2023 14:06:01

Valašské Meziříčí uspělo v soutěži Historické město roku - ocenění získalo za rekonstrukci náměstí

Další významné ocenění za rekonstrukci náměstí získalo v úterý 18. dubna město na soutoku Bečev. Poté, co Valašské Meziříčí zvítězilo v krajském kole soutěže Historické město roku 2022, zazářilo i v samotném finále. Umístilo se totiž mezi trojicí republikových finalistů.

Loni v září dokončila radnice rozsáhlou opravu náměstí podle návrhu architekty Martiny Kosíkové. Po dlouhých 60 letech se tak Valašské Meziříčí dočkalo důstojné podoby centra městské památkové zóny, když nevzhledný asfalt nahradil přírodní kámen a přibyly zde také nové stromy, zeleň či fontána. „Jednalo se o velmi náročnou stavbu, která trvala 16 měsíců a stála bezmála 64 milionů korun, přičemž dotací 21 milionů nám přispěl Zlínský kraj. Velký díl práce na konečném výsledku má vedle kolegů z městského úřadu a dodavatelské firmy také místostarostka Yvona Wojaczková, která koordinovala všechny zapojené strany. O tom, že se rekonstrukce náměstí skutečně podařila, svědčí také ocenění odborníků,“ narážel starosta Robert Stržínek na úspěch města v soutěži Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska spolu s ministerstvy kultury a pro místní rozvoj.

Slavnostní finále soutěže proběhlo v úterý 18. dubna v prostorách Pražské křižovatky, kam se sjeli zástupci všech 14 měst, jež stejně jako Valašské Meziříčí uspěla v krajském kole. „Do Prahy jsme jeli s tím, že si převezme ocenění za krajské vítězství. Když jsem se při vyhlašování užších finalistů dozvěděla, že nám odborná porota přiřkla dělené druhé a třetí místo, bylo to opravdu příjemné překvapení,“ svěřila se místostarostka Yvona Wojaczková a pokračovala: „Jedná se o ocenění mnohaleté práce, kterou odvádíme v rámci regenerace naší městské památkové zóny a zejména pak vydařené rekonstrukce náměstí. Naším cílem totiž bylo zachovat historický ráz centra Valašského Meziříčí, zdůraznit odkaz našich předků a přitom vybudovat náměstí, které nám bude sloužit další desítky let. Věřím, že se to podařilo.“ Valašské Meziříčí tak spolu se Žatcem získalo Cenu ministra pro místní rozvoj za vynikající výsledky v Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ČR za rok 2022 a finanční odměnu ve výši 100 tisíc Kč. Absolutním vítězem letošního ročníku soutěže Historické město roku se stalo Vysoké Mýto.

Městská památková zóna Valašské Meziříčí byla vyhlášena v roce 1992 a je vymezena tokem Rožnovské Bečvy a ulicemi Vsetínská a Sokolská. Zahrnuje 49 nemovitých kulturních památek. Vedle řady měšťanských domů jsou dominantami městského jádra zámek Žerotínů a farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Střed městské památkové zóny představuje obdélné náměstí se sochami Panny Marie a sv. Floriána.


Jakub Mikuš

tiskový mluvčí

Valašské Meziříčí uspělo v soutěži Historické město roku

Zodpovídá: Mgr. Veronika Macková
Vytvořeno / změněno: 19.4.2023 / 19.4.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.08.2023Mariánský sloup ve Valašském Meziříčí skrýval historický poklad valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
25.04.2023Město Valašské Meziříčí vymění přes 100 tun písku v pískovištích valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
11.04.2023Věcná břemena na nemovitostech města Valašské Meziříčí valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688