ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  19.04.2023 12:11:02

Komise přijímá opatření na podporu rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem v EU

Aby bylo zaručeno právo na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem ve všech členských státech, Evropská komise se dnes rozhodla pokračovat v řízení o nesplnění povinnosti proti Belgii, Česku, Irsku, Řecku, Španělsku, Francii, Chorvatsku, Kypru, Lucembursku, Rakousku a Slovinsku tím, že jim zaslala odůvodněné stanovisko kvůli tomu, že neoznámily vnitrostátní opatření, která plně provádějí pravidla EU stanovující práva na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob.

Nová práva rodičů a pečujících osob v EU

Směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem představuje pro pracující rodiče a pečující osoby zásadní změnu. Usnadňuje sladění rodiny a kariéry, jelikož stanoví minimální normy pro nároky na dovolenou, jako je otcovská, rodičovská a pečovatelská dovolená. Stanoví rovněž právo rodičů a pečujících osob požádat o pružné uspořádání práce. Tato nová pravidla pomáhají lidem rozvíjet svou kariéru a rodinný život a zároveň zlepšují jejich celkovou osobní pohodu. Cílem je zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem pro všechny a usnadnit rodičům a pečujícím osobám plnění jejich povinností.

Směrnice stanoví tato práva:

  • Otcovská dovolená: Otcové mají právo na nejméně deset pracovních dnů otcovské dovolené v době narození dítěte. Otcovská dovolená musí být kompenzována alespoň ve výši nemocenské.
  • Rodičovská dovolená: Každý rodič má nárok na nejméně čtyři měsíce rodičovské dovolené, z nichž dva měsíce jsou placené a nepřenosné. Rodiče mohou požádat o čerpání dovolené v pružné formě, a to buď na plný úvazek, formou kratší pracovní doby, nebo po částech.
  • Pečovatelská dovolená: Všichni pracovníci poskytující osobní péči nebo pomoc rodinnému příslušníku nebo osobě žijící ve stejné domácnosti mají právo na nejméně pět pracovních dnů pečovatelské dovolené ročně.
  • Pružné uspořádání práce: Všichni pracující rodiče s dětmi do osmi let a všichni pečovatelé mají právo požádat o zkrácení pracovní doby, pružnou pracovní dobu a flexibilitu v místě výkonu práce.

Komise vyzývá členské státy, aby zajistily soulad s těmito pravidly

Směrnice byla přijata v roce 2019 a členské státy ji měly do 2. srpna 2022 provést ve svém vnitrostátním právu. Dne 21. září 2022 zaslala Komise 19 členským státům výzvu z důvodu, že neoznámily opatření k provedení této směrnice ve svém vnitrostátním právu. Po analýze odpovědí Komise zjistila, že směrnice stále nebyla plně provedena v 11 členských státech, a proto se rozhodla učinit další krok v řízení o nesplnění povinnosti, a sice zaslat odůvodněné stanovisko Belgii, Česku, Irsku, Řecku, Španělsku, Francii, Chorvatsku, Kypru, Lucembursku, Rakousku a Slovinsku. Tyto členské státy nyní mají dva měsíce na to, aby přijaly nezbytná opatření k dosažení souladu s odůvodněným stanoviskem. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že jejich věci předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Souvislosti

EU předložila řadu legislativních aktů, které vytvářejí minimální práva EU pro občany na sladění práce s rodinnými povinnostmi.

Směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem je jedním z opatření Akčního plánu pro evropský pilíř sociálních práv pro další provádění zásad v něm stanovených. Návrh byl přijat dne 13. června 2019 a členské státy měly na jeho provedení ve vnitrostátním právu tři roky, tj. do 2. srpna 2022. Nová pravidla doplňují práva vyplývající ze směrnice 92/85 o těhotných zaměstnankyních, podle nichž mají ženy právo na nejméně 14 týdnů mateřské dovolené, přičemž nejméně dva jsou povinné. Mateřská dovolená je kompenzována alespoň ve výši nemocenské v daném státě.

Tato směrnice doplňuje Evropskou strategii v oblasti péče, jejímž cílem je zajistit v celé Evropské unii kvalitní, cenově dostupné a přístupné pečovatelské služby a zlepšit situaci jak pro příjemce péče, tak pro osoby, které o ně profesionálně či neformálně pečují.

Další informace

Směrnice EU o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob (směrnice (EU) 2019/1158)

Nová práva v oblasti rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem

Nová práva pro zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem v EU

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem

Situace žen na trhu práce

Statistika zaměstnanosti podle pohlaví, věku a úrovně dosaženého vzdělání

Statistika zaměstnanosti na částečný úvazek jako procento z celkové zaměstnanosti

Řízení EU o nesplnění povinnosti

Databáze rozhodnutí o nesplnění povinnosti

Odkaz na balíček týkající se nesplnění povinnosti z dubna 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688