pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  19.04.2023 09:48:35

Začínají práce na Technickém muzeu Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě - z dotace NPO v částce 140 milionů korun, celkové náklady jsou propočítány na 210 milionů korun

Začínají práce na Technickém muzeu Pardubického kraje

(19.4.2023)

Pardubický kraj v úterý 18. dubna předal zhotoviteli staveniště první etapy úpravy areálu na ul. Kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě, kde vznikne Technické muzeum Pardubického kraje. Tato první část bude stát 33,7 milionu korun, celkové náklady jsou propočítány na 210 milionů korun. Více než 140 milionů kraj získá z Evropské unie.

„Díky dobré přípravě jsme uspěli se žádostí v rámci jedné z výzev Národního plánu obnovy a máme přislíbenou dotaci 140 milionů korun, ale přesto je i spoluúčast na celém projektu poměrně vysoká. Proto uděláme maximum, abychom udrželi stavbu v plánovaných mezích, aby v průběhu času a s případnou inflací dále finančně nenarůstala zátěž pro krajský rozpočet,“ konstatoval hejtman Martin Netolický, který o jednotlivých částech projektu nedávno jednal s ředitelem Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiřím Junkem. „Kromě stavební části musíme již nyní aktivně vyhledávat také exponáty s vazbou na náš region. Mezi ty by se měly zařadit také ukázky práce firem z našeho regionu jako je Transporta Chrudim, Orličan Choceň a další,“ uvedl hejtman Netolický.

Cílem první etapy je uvolnit historickou budovu bývalé zemědělské školy včetně její novodobé přístavby a sousedního objektu. „Pro stávající dílny vybavíme část budovy v zadní části areálu a zároveň tu už budou prostory po potřeby Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Budovu musíme celkově zateplit a provést zde rozvody vytápění z tepelného čerpadla. Školskou a kulturní část rozdělíme a osadíme samostatnými měřiči energií. Tato etapa bude dokončena ještě letos,“ uvedl náměstek pro investice a kulturu Roman Línek.

„V současné době má v hlavní historické budově některé dílny Střední škola stavební Vysoké Mýto. Ta využívá i zadní budovu, kde v rámci rekonstrukce získá vyšší komfort pro odborné obory. Vzniknou zde zednické, topenářské a vodoinstalační dílny a pro školu to bude hlavně znamenat velkou úsporu na provozních nákladech při udržování celého areálu,“ řekl radní pro školství Josef Kozel.

Pardubický kraj rozdělil rekonstrukci na tři etapy, aby mohl začít co nejdříve. „Tento projekt řeší první dvě etapy. Po vystěhování dílen začne ve druhé etapě rekonstrukce historické budovy Rolnické a lukařské školy z roku 1903 a přilehlých budov na kulturně kreativní centrum Technického muzea Pardubického kraje. Veškeré úpravy budou šetrné k životnímu prostředí a budoucí provoz bude maximálně úsporný. Jsem rád, že nám podařilo získat podporu z evropských fondů. Konkurence mezi projekty byla veliká, přesto jsme s naším projektem na pomyslné na pásce byli první,“ sdělil radní Ladislav Valtr, který má na starosti regionální rozvoj a evropské fondy.

Pro velké exponáty technického rázu řeší Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě dlouhodobě nedostatek výstavních i úschovných prostor. „Muzeum má depozitáře v Technických službách města Vysoké Mýto, dále má pronajatou část haly v obci Dobříkov a garáž ve Vysokém Mýtě. Po dokončení areálu může z pronajatých prostor odejít. Současný školský areál má ideální rozestavění budov pro ucelený návštěvnický okruh, který může využívat i venkovní prostory na vnitřním nádvoří. Navíc umožní i v dlouhodobém horizontu muzeu další rozvoj,“ dodal Roman Línek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688