ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.04.2023 16:13:16

Evropská občanská iniciativa: Komise zaregistrovala v pořadí 100. iniciativu. Volá po propojení hlavních měst EU vysokorychlostními vlaky

Evropská komise se dnes rozhodla zaregistrovat evropskou občanskou iniciativu s názvem „Propojení všech evropských hlavních měst a lidí prostřednictvím vysokorychlostní železniční sítě“. Organizátoři iniciativy vyzývají Komisi, aby navrhla právně závazný akt zaměřený na propojení všech evropských hlavních měst vysokorychlostními železničními tratěmi, konkrétně zajištěním návaznosti mezi stávajícími vysokorychlostními železničními sítěmi a vybudováním vysokorychlostních tratí tam, kde chybí.

Rozhodnutí o registraci iniciativy je právní povahy. Nepředjímá konečné právní a politické závěry Komise týkající se této iniciativy ani opatření, která by Komise eventuálně přijala, pokud iniciativa získá nezbytnou podporu.

Vzhledem k tomu, že tato evropská občanská iniciativa splňuje formální podmínky stanovené v příslušných právních předpisech, Komise ji považuje za právně přípustnou. Obsahem návrhu se Komise v této fázi nezabývala.

100 evropských občanských iniciativ

Od 1. dubna 2012, kdy byla evropská občanská iniciativa zavedena, shromáždili organizátoři v jejím rámci přibližně 18 milionů podpisů. Komise obdržela celkem 125 žádostí o zahájení evropské občanské iniciativy, z nichž 100 bylo úspěšně zaregistrováno.

V roce 2017 navrhla Komise revizi evropské občanské iniciativy a tento návrh, který Rada a Parlament přijaly v roce 2019, vedl ke zvýšení účasti občanů. Revize předpisu totiž zjednodušila proces podávání žádostí, snížila administrativní zátěž a zvýšila transparentnost, čímž občanům usnadnila registraci iniciativ a sběr podpisů.

Potřebný jeden milion podpisů dosud úspěšně shromáždilo devět iniciativ. Sedm z nich již obdrželo odpověď a dvě z nich Komise v současné sobě posuzuje. Zatím poslední iniciativa, ke které se dne 5. dubna Komise vyjádřila, má název „Zachraňme včely i farmáře! Začněme se zemědělstvím, které je šetrné ke včelám a nenarušuje zdravé životní prostředí“.

Evropské občanské iniciativy umožňují občanům zařadit témata na pořad jednání na úrovni EU a již přinesly konkrétní výsledky. Například v reakci na jednu z iniciativ Komise oznámila, že v roce 2023 předloží návrh, kterým se zakáže využívání klecí pro všechna zvířata uvedená v této iniciativě. V návaznosti na iniciativy „Právo na vodu“ a „Zakažte glyfosát“ byly přijaty legislativní akty, které vstoupily v platnost v roce 2021.

Dnešní registrace představuje významný milník od zavedení tohoto jedinečného nástroje, který evropským občanům umožňuje aktivně se podílet na utváření politik a priorit Evropské unie.

Další kroky

Po dnešní registraci mají organizátoři šest měsíců na to, aby zahájili sběr podpisů. Pokud evropskou občanskou iniciativu během jednoho roku podpoří jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států, musí na ni Komise reagovat, tedy rozhodnout se, zda žádosti vyhoví, či nikoli, a své rozhodnutí zdůvodnit.

Souvislosti

Koncept evropské občanské iniciativy zavedla Lisabonská smlouva jakožto nástroj, jehož prostřednictvím mohou občané ovlivňovat evropské záležitosti. Oficiálně začal tento nástroj fungovat v dubnu 2012. Jakmile je konkrétní evropská občanská iniciativa formálně zaregistrována, může jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států EU vyzvat Evropskou komisi, aby v oblastech, které spadají do její působnosti, navrhla odpovídající právní předpisy. Iniciativa je přípustná za těchto podmínek: 1) navrhované opatření nesmí zjevně spadat mimo oblasti, ve kterých má Komise pravomoc předkládat návrhy právních aktů, 2) nesmí být zjevně zneužívající, bezdůvodné nebo šikanózní a 3) nesmí být zjevně v rozporu s hodnotami Unie.

Komise dosud od začátku uplatňování tohoto nástroje obdržela 125 žádostí o zahájení evropské občanské iniciativy, z nichž 100 bylo právně přípustných, a tudíž mohly být zaregistrovány.

Další informace

Propojení všech evropských hlavních měst a lidí prostřednictvím vysokorychlostní železniční sítě

Evropské občanské iniciativy ve fázi shromažďování podpisů

Fórum evropské občanské iniciativy

Kampaň #EUTakeTheInitiative

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688