Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  18.04.2023 16:01:56

Jak snížit riziko runu na banku?

Jak snížit riziko runu na banku?

16:01 18. dubna 2023
Zdroj: Depositphotos

Newyorský Fed se zamyslel nad tím, jak omezit riziko bankovního runu s přispěním vkladatelů, jejichž depozita převyšují pojištěnou maximální hranici. Nepojištěné depozitum vkladatele může být rozloženo na dvě části. Větší bude možné v případě potřeby vybrat hned, menší, tj. minimální rizikový zůstatek, až s určitým zpožděním. Zůstatek bude přitom určen jako maximum nepojištěného depozita za předem určenou dobu, např. jeden měsíc.

Bude-li minimální rizikový zůstatek nastaven na 5 %, vkladatel s nepojištěným milionem dolarů (maximum depozita za poslední měsíc) si může vybrat 950 tisíc ihned. Zbylých 50 tisíc může vybrat až za nějakou dobu, Fed uvádí např. za 45 dní.

Minimální rizikový zůstatek může sehrát roli i při krachu banky. Představte si banku, která má jen dva vkladatele, přičemž oba mají uložený nepojištěný milion. Vkladatel A se rozhodne vybrat, co může, což je dle minimálního rizikového zůstatku na 5 % oněch 950 tisíc. Zbylých 50 tisíc se stane podřízeným depozitem vkladatele B, který se rozhodne nic ze svých depozit nevybrat. Pokud banka zkrachuje, první ztrátu ponese vkladatel A, a to až do výše minimálního zůstatku 50 tisíc dolarů. Cokoliv nad to bude již ztrátou vkladatele B, který prostředky ponechal v bance.

Samotná existence minimálního rizikového zůstatku zajistí bance menší odliv depozit, tedy větší objem likvidity. V krizových případech pak zafunguje jako nástroj potenciálně menšího zájmu o výběr. Zavedení zůstatku může být dle Fedu povinné, nebo dobrovolné. U dobrovolnosti by znamenalo úlevu z některých regulatorních pravidel. Cílem je ochránit banku i nepojištěné vkladatele.

Nápad minimálního rizikového zůstatku byl původně představen v roce 2012, kdy se však vztahoval na fondy peněžního trhu. Pro regulátora je tento nástroj přijatelnější než pojištění všech vkladů. Klíčové podle nás je, aby si každá banka sama vytvořila prostředí a strategii, díky kterým bude schopna případnému runu co nejdéle vzdorovat, což je přesný opak toho, co se odehrálo např. u Silicon Valley Bank. Hlavní je nevytvářet nic, co by run mohlo vyvolat. A pokud by šlo o externí rozbušku, nástroje, jak bance pomoci, centrální banky mají. Fed budiž důkazem.

Zdroj: Fed

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688