Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.04.2023 16:53:09

Dluhopisové trhy počítají s recesí, ty akciové ani náhodou

Zatímco třeba Mike Wilson z Morgan Stanley dál hovoří o cyklickém medvědím trhu, Tom Lee z investiční společnosti Fundstrat poukazuje na to, co podle něj představuje býčí argumenty. Na CNBC mimo jiné zmínil vývoj ziskovosti obchodovaných firem, která se doposud vyvíjí lépe, než se čekalo. Intuice tedy podle experta může investory vést k názoru, že Spojené státy míří k recesi, ale takový pohled nemusí být pravdivý.

Lee připomněl, že trhy posilují již dvě čtvrtletí za sebou. K něčemu takovému podle něj během medvědích trhů od roku 1950 nikdy nedošlo. Celkově se tak podle něj americké akcie stále drží „býčího příběhu“. Ohledně úvah o recesi pak Lee řekl, že případné ochlazení v ekonomice by ovlivnilo i další vývoj sazeb. Jinak řečeno, „zastropovalo by sazby“, a to je faktor, který má na akciový trh významný vliv.



Zmíněný Mike Wilson připomněl, že Morgan Stanley má v základním scénáři pro konec letošního roku u indexu S&P 500 cíl na 3900 bodech. Wilson dodal, že jeho banka úplně neodhadla taktický pohyb na trzích. Stále však podle něj dojde k tomu, že na úroveň 3900 bodů se index dostane cestou, která protne dno na 3000 bodech. Stratég se domnívá, že dluhopisové trhy se nyní úplně odklonily od trhů akciových. Ty první totiž ve svých cenách odrážejí snižování sazeb už v letošním roce, a tudíž vysokou pravděpodobnost recese, která by k nižším sazbám vedla. Akciové trhy „s ničím takovým vůbec nepracují“.



Dlouhodobé historii akciových trhů a medvědích epizod se následujícím grafem věnuje i Bank of America. Vyznačeny jsou všechny medvědí korekce od roku 1871. Nejklidnější bylo v tomto smyslu období od druhé poloviny sedmdesátých let do konce let devadesátých, opak platí o prvních dvou desetiletích minulého století:
05
Zdroj: Twitter

Wilson tak hovoří o tom, že investoři si mohou sami rozhodnout, ke kterému názorovému táboru se přikloní. Morgan Stanley predikuje, že ať už se celá ekonomika dostane do recese, nebo ne, spadnou do ní zisky obchodovaných firem. Ziskovost tak bude mnohem horší, než s jakou nyní počítá konsenzus na trzích. Jeho odhady a predikce Morgan Stanley ke konci minulého měsíce shrnuje následující graf:
06
Zdroj: Twitter

Morgan Stanley tedy očekává, že letos zisky obchodovaných firem klesnou na 195 dolarů na akcii, konsenzus hovoří o mírném meziročním růstu a v roce 2024 už o 248 dolarech na akcii. Morgan Stanley predikuje pro rok 2024 ziskovost na úrovni 241 dolarů.

Zdroj: CNBC, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688