Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Alternativní investice  |  18.04.2023 15:06:40

Vzácné známky mohou skvělá investice, investování do nich ale vyžaduje znalosti

Poslední roky roste počet lidí, kteří staré a vzácné známky vyhledávají jako investici. Důvodem byly nejprve levné peníze a téměř nulové úroky. Nyní je to vysoká inflace a obecné hledání bezpečného přístavu pro uložení peněz. Vedle investičního potenciálu přinášejí známky i radost z vlastnictví něčeho unikátního.

Současný investiční trend začal v roce 2009, tedy v období globální hypoteční a bankovní krize. Od té doby se objevuje stále více investorů, kteří hledají „bezpečný přístav“. „V dosavadní historii filatelie máme zkušenost, že ceny známek v krizích a nejistotách cenově rostou. Samozřejmě je ale třeba důkladně vybírat, do čeho investovat. Ze všech známek, které byly kdy vydány, má investiční potenciál zhruba pouze pět procent emitovaných titulů,“ říká David Kopřiva, zakládající člen Prestige Philately Club Prague. V dnešní nákupní horečce se ale investoři bohužel pouští i do experimentů a neuváženě utrácí za neperspektivní známky. Proto se vždy doporučuje poradit se s odborníkem a důkladně zvážit, do jakých konkrétních známek se vyplatí investovat.

Od roku 2019 se cena nejlepších zahraničních investičních známek zvýšila v průměru o polovinu. U některých československých známek je to až o sto procent. „Jde o cenový skok, který není úplně běžný. V dlouhodobém průměru vnímáme meziroční růstový trend okolo osmi procent. U vybraných raritních položek pak můžeme hovořit až o 20 procentech,“ vysvětluje David Kopřiva z PPCP. Tak jako u každé alternativní investice, tak i u známek je potřeba počítat spíše se střednědobým horizontem investice, který řádově odpovídá 5 rokům. Ideální je známky vnímat jako dlouhodobé uložení prostředků, například jako zajištění pro děti.

Filatelie vyžaduje širokou škálu znalostí. U známek se kromě vzácnosti hodnotí i další parametry, jako jsou zejména cenová a poptávková tradice, kvalita, vlastnická linie, příběh vzniku známky a podobně. Vzácné a drahé známky musí mít atesty pravosti a jakosti. Sebemenší poškození známky znamená snížení její hodnoty o desítky procent. Výhodou filatelie je, že ze všech alternativních investičních oborů má největší expertní podporu, v podobě mezinárodně uznávaných znaleckých komisí, cenových databází a grafů, rozsáhlých archivů aukčních firem a samostatných cenových indexů.

Vybrané známky

Cotton ReelCotton Reel 1850
typický investiční zástupce koloniálních zvláštností a specialit, jejichž tržní cena takřka setrvale roste. V roce 2020 se tato známka dala koupit kolem 110 000 korun, nyní jí nedostanete pod 200 000. Jde o velmi oblíbenou známku. První známky Britské Guyany byly lokálně navrženy a vyrobeny v roce 1850, takže se stala čtvrtou britskou kolonií, která vydala své vlastní známky. Existují v hodnotách 4 centy (žlutá), 8 centů (zelená) a 12 centů (modrá).

Glasgow ErrorGlasgow Error
nejslavnější moderní rarita britských kolonií, z roku 1964. Na šestipencovou známku se omylem dostal křižník "Glasgow" namísto křižníku "Kent". Vyšel jediný arch 60 kusů, dnes se ví o 18 kusech. Ještě v roce 1970 se daly koupit za 5 pencí, dnes je jejich cena až 30 000 liber. V ČR jsou dva kusy, před dvěma lety byl u nás jeden exemplář vydražen za přibližně 750 000 korun.

Indie Half AnnaIndie Half Anna
první indická známka z roku 1854. V dobrém stavu a poštovně nepoužitá se v roce 2020 prodávala okolo 90 tisíc korun. Dnes se naprosto běžně pohybuje nad 150 tisíci korun. Jde o další příklad typické investiční známky, o kterou je mezi sběrateli a investory velký zájem. Někteří experti považují indické koloniální známky v současné světové filatelii za cenově nejvíce perspektivní. 

Penny BlackPenny Black
Známka vyšla v roce 1840 ve Velké Británii nákladem desítek milionů kusů. Přesto se takřka celý náklad spotřeboval a poštovně nepoužité známky jsou velmi vzácné a trvale přitahují poptávku. Cena na našem trhu se během posledních 3 let zvedla ze 110 000 na současných až 180 000 korun.

 

Růžový merkur 1851Růžový merkur 1851
slavná Rakouská známka a zároveň první novinová známka světa. Již od počátků filatelie (přibližně od roku 1860) jsou Merkury součástí těch největších a nejslavnějších sbírek. Cena podobných kusů začínala před 5 lety na 120 000 korun, nyní činí až 300 000 korun.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688