Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  18.04.2023 14:04:47

Analýza TPA: Aktivita na M&A trhu v ČR a CEE v 1Q 2023 – počet i objem transakcí meziročně výrazně klesl

Počet i objem transakcí na trhu fúzí a akvizic v České republice v letošním prvním čtvrtletí meziročně výrazně klesl. Na území ČR či se zapojením ČR se uskutečnilo 14 transakcí za čtyři miliony eur (93,4 milionu ). Ve stejné období loni to bylo 20 transakcí za 175 milionů eur (4,1 miliardy ). Propad je důsledkem probíhající ekonomické recese a poklesu aktivity investorů v souvislosti s nejistotou na trhu. Největší objem transakcí se uskutečnil v oblasti energetiky. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA. V celém středoevropském regionu situaci na trhu fúzí a akvizic ovlivňuje válka na Ukrajině.

Jedinou transakcí s dostupnými údaji v Česku v prvním čtvrtletí byla akvizice brněnské́ technologické́ společnosti PUXdesign technologickou skupinou BiQ Group spadající́ pod investiční společnost InTeFi. Společnost PUXdesign se specializuje na webové technologie. „Cílem transakce byla snaha podpořit PUXdesign v expanzi mezi velké zákazníky a k expanzi do zahraničí,“ uvedl Jiří Hlaváč partner TPA Valuation & Advisory.

V celém středoevropském regionu (Albánie, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko) TPA registruje meziroční nárůst počtu transakcí o zhruba 24 procent na 187. Jejich objem ovšem klesl na 3,67 miliardy eur (85,7 miliardy ) z 7,1 miliardy eur (165,8 miliardy ) o rok dříve.

„Největší objem transakcí v regionu jsme zaregistrovali v prvním čtvrtletí v odvětví energetiky, a to již třetí čtvrtletí v řadě. Energetika se v prvním čtvrtletí podílela za celkovém objemu transakcí z 38 procent. Nejvíce transakcí bylo přitom tradičně v Polsku,“ sdělil Hlaváč.

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí v regionu v letošním prvním čtvrtletí pak bylo převzetí rumunského výrobce a distributora elektřiny ENEL SpA z italské energetické skupiny ENEL řeckou energetickou společností Public Power Corp SA. Transakce je součástí střednědobé strategie skupiny ENEL Group, která chce skrze postupný prodej svých aktiv snížit svůj konsolidovaný dluh a postupně se přesunout více na americký kontinent, kde již působí.

Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku v celém regionu klesl počet transakcí o 69 a jejich objem o 243 milionů eur. V Česku počet transakcí mezičtvrtletně klesl o 13, při poklesu objemu o 142 milionů eur (146 milionů eur ve 4. čtvrtletí 2022 vs. 4 miliony eur v 1. čtvrtletí).

„Pro investory v regionu zůstávají atraktivní sektory počítačového softwaru, automatizace, energetiky (především obnovitelných zdrojů) či telekomunikací a dlouhodobě nemovitostní sektor, zvýšenou atraktivitu očekáváme v oblasti potravinové bezpečnosti, zbrojní výroby a dodávek materiálu. Situaci na M&A trhu bude dále ovlivňovat konflikt na Ukrajině, který je pro potenciální investory omezením v podobě nejistoty budoucího vývoje v různých odvětvích v celém regionu,“ doplnil Hlaváč.

 

Skupina TPA Group poskytuje v České republice své služby od roku 1993 a působí celkem ve dvanácti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Poskytuje služby zejména v oblastech daňově poradenství, vedení účetnictví, auditu, oceňování a poradenství při akvizicích.  Zaměřuje se především na korporátní klienty podnikající na mezinárodní úrovni v oblasti střední a jihovýchodní Evropy. Skupina TPA Group je nezávislým členem aliance Baker Tilly Europe Alliance, jejímiž dalšími členy je celosvětová poradenská síť Baker Tilly International a samostatný člen Baker Tilly International, Baker Tilly v Německu. Díky členství v Baker Tilly Europe Allience nabízí skupina TPA Group svým klientům služby globální sítě Baker Tilly International, která patří do první desítky celosvětových poradenských sítí.

 

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688