Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  17.04.2023 13:18:23

Policie řeší v Boleslavi případ falešného bankéře

Policisté z Mladé Boleslavi aktuálně šetří dva případy podvodu, kdy se zatím neznámý podvodník vydával za falešného bankéře. Poškozená žena a muž přišli díky podvodníkovi o nemalé peníze. Podvodník pracuje velmi sofistikovaně a sází na důvěřivost lidí, banky proto varují před podobnými praktikami.

Zmíněnou ženu telefonicky kontaktoval muž, který se vydával za zaměstnance banky. Tvrdilo jí, že si na pobočce jejich banky sjednala spotřebitelský úvěr ve výši 250 tisíc korun. Žena však odpověděla, že u této banky žádný účet nemá, tudíž si ani nemohla sjednat úvěr. Na to ji falešný bankéř upozornil, že jí tedy bude kontaktovat zaměstnanec z její banky a celou situaci s ní vyřeší.
To se skutečně stalo, zanedlouho se jí ozval jiný "bankéř", který jí oznámil neoprávněný vstup do jejího bankovního účtu a doporučil, aby peníze vybrala na pobočce. To žena bohužel učinila a na pobočce vybrala 300 tisíc korun.
Falešný bankéř ji následně po telefonu nasměroval k bitcoinmatu, přesvědčil ji, aby tam peníze vložila a následně mu poslala fotku občanského průkazu a stvrzenek od vkladu do bitcoinmatu.
Důvěřivá žena to všechno učinila a tím přišla o naspořených 300 tisíc korun.
"Když ženě došlo, že se stala obětí podvodu, oznámila celou věc na policii. Policisté ihned zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za což pachateli v případě dopadení hrozí až pětiletá trest odnětí svobody," uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
Druhý případ byl hodně podobný, podvedeným je tentokrát šestadvacetiletý muž. I jemu volal údajný pracovník banky a sdělil mu, že jeho bankovní účet byl napaden dvěma lidmi, kteří si na něj vzali půjčku.
"Bankéř" nabídl poškozenému "řešení", tedy že si má vzít půjčku ve výši 250 tisíc korun, které následně odešle na jiný účet, a tím se prý vše vyřeší.
Muž s uvedeným řešením souhlasil a vše provedl podle pokynů po telefonu. Následně pak dle instrukcí posílal různé finanční částky na jiný účet. Až ve chvíli, když mu volal skutečný bankéř z jeho banky, který se dotazoval na podezřelé platby, muž zjistil, že byl podveden, a i on celou událost nahlásil na policii.

Zveřejnil: Šárka Charousková
Vytvořeno / změněno: 17.4.2023 / 17.4.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688