Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  17.04.2023 13:23:15

Průlomové rozšíření Nové zelené úsporám: solární panely pomohou chránit před energetickou chudobou

Ministerstvo životního prostředí dnes představilo rozšíření programu Nová zelená úsporám Light, součástí je nová podpora pro jednoduché instalace fotovoltaických elektráren využívajících solární elektřinu pro ohřev teplé vody. Opatření pomůže domácnostem v rodinných domech složeným ze seniorů, rodin pobírajících dávky na bydlení a invalidů ve vysokém stupni invalidity snížit výdaje na energie. Svaz moderní energetiky vítá zejména volbu jednoduchého systému, který nevyžaduje připojení do distribuční soustavy a efekt v podobě snížení částek na fakturách tak může přijít rychle bez čekání na připojení.

Fakt, že zranitelné skupiny domácností, pro které je program Light určen, mohou nyní kombinovat získání příspěvku 90 tisíc Kč na solární ohřev a 150 tisíc Kč na zateplení, nabízí jeden z nejdůležitějších impulsů pro řešení energetické chudoby v Česku.

Solární energie se v minulém desetiletí dostala v řadě českých diskuzí nespravedlivou nálepku řešení pro takzvané solární barony. Vláda dnešním krokem ukazuje, že jde o levné a jednoduché opatření, které pomůže zranitelným domácnostem s nižšími příjmy okamžitě snížit výdaje za energie. V průměru může instalace solárního ohřevu vody snížit výdaje čtyřčlenné domácnosti o více než 10 tisíc korun ročně,“ přivítal rozšíření programu NZÚ Light o solární ohřev Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Vhodným nastavením podpory si rozšíření Nové zelené úsporám Light nekonkuruje se stále oblíbenější podporou fotovoltaiky v klasické Nové zelené úsporám. Opatření v programu Light nabízí rychlou cestu ke snížení výdajů realizovatelné ještě před nadcházející topnou sezónou 2023/24.

Trh s domácí fotovoltaikou zároveň v posledních týdnech prochází jistým očištěním. Svaz moderní energetiky ve spolupráci se svými členy a partnery bude situaci monitorovat a pracovat na edukaci veřejnosti, aby zákazníci měli dostatek podkladů a znalostí k výběru vhodné instalační firmy.

Svaz moderní energetiky sdružuje nejvýznamnější oborové asociace moderní energetiky i klíčová výzkumná univerzitní centra. Díky průřezovému zastoupení expertů umí Svaz nabídnout ucelený pohled na možnosti rozvíjejícího se oboru nové nízkouhlíkové energetiky. Svaz má za cíl proaktivně vstupovat do české i evropské debaty o možnostech proměny energetiky. Zároveň přináší klíčové impulsy, které zajistí přední pozici ČR v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Právě k příležitostem, které se v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou energetiku otevírají, chce v Česku vést širokou diskuzi zaměřenou na prosazení opatření, které podpoří samovýrobu elektřiny, rozvoj akumulace energie, posílí možnosti společné výroby elektřiny a tepla, implementaci chytrých sítí, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací. Více informací na www.modernienergetika.cz.



Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688