ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.04.2023 11:45:00

Komise prodlužuje platnost nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla a aktualizuje doplňkové pokyny - Antimonopolní předpisy

Komise EU

Evropská komise prodloužila platnost nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla o pět let. Dané nařízení tedy bude platné do 31. května 2028. Aktualizovala rovněž doplňkové pokyny pro toto odvětví. Revidované pokyny pomohou společnostem v automobilovém průmyslu posoudit slučitelnost jejich vertikálních dohod s pravidly EU v oblasti hospodářské soutěže a zároveň zajistí, aby hospodářské subjekty na poprodejním trhu, včetně autoopraven, měly i nadále přístup k údajům vytvořeným vozidly, které jsou nezbytné pro opravy a údržbu.

Hlavní změny

Platnost nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla měla skončit dne 31. května 2023. Nařízení, které bylo dnes přijato, prodlouží jeho platnost do 31. května 2028. Toto omezené prodloužení platnosti umožní Komisi, aby mohla včas reagovat na potenciální změny trhu, jako jsou změny vyplývající z digitalizace vozidel, elektrifikace a nových forem mobility.

Aktualizované doplňkové pokyny:

  • Vyjasní, že údaje generované senzory vozidla mohou být zásadním vstupem pro poskytování služeb oprav a údržby. Aby byl tedy zajištěn soulad s článkem 101 Smlouvy o fungování Evropské unie (dále jen „Smlouva o fungování EU“), autorizované a nezávislé opravny by měly mít k těmto údajům rovný přístup. Stávající zásady týkající se poskytování technických informací, nástrojů a odborné přípravy, jež jsou nezbytné pro služby oprav a údržby, byly nyní rozšířeny tak, aby se výslovně vztahovaly i na údaje generované vozidlem.
  • Upřesní, že dodavatelé vozidel musí uplatňovat zásadu proporcionality, když zvažují, zda odepřít vstupy, jako jsou údaje generované vozidlem, na základě možných obav o kybernetickou bezpečnost.
  • Varují, že v případě, že dodavatel jednostranně odepře samostatným provozovatelům nezbytné vstupy, jako jsou údaje generované vozidlem, lze použít článek 102 Smlouvy o fungování EU.

Základní informace o přezkumu

Dne 28. května 2021 zveřejnila Komise hodnotící zprávu a pracovní dokument útvarů Komise, které obsahují výsledky hodnocení celého režimu, který se pro automobilové odvětví používá (nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla, doplňkové pokyny, jakož i nařízení o blokových výjimkách pro vertikální dohody a pokyny k vertikálním omezením v té míře, v jaké se vztahují na automobilové odvětví).

Hodnocení ukázalo, že je režim užitečný a i nadále zůstává pro zúčastněné strany relevantním nástrojem. Zejména z něj vyplynulo, že konkurenční prostředí na trzích s motorovými vozidly se od té doby, kdy Komise naposledy tyto trhy hodnotila (v roce 2010), obecně příliš nezměnilo, ale že toto odvětví je nyní pod značným tlakem, aby se přizpůsobilo ekologické a digitální transformaci. Z hodnocení však rovněž vyplynulo, že je nezbytné provést aktualizaci, aby se zohlednila vzrůstající důležitost přístupu k údajům generovaným vozidlem. V červenci 2022 zahájila Komise konzultace se zúčastněnými stranami a vyhlásila výzvu k předložení faktických podkladů k návrhu nařízení, kterým se prodlužuje platnost nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla, a k návrhu sdělení, kterým se mění doplňkové pokyny. V listopadu 2022 zveřejnila shrnutí příspěvků obdržených během těchto konzultací. Dnes byla zveřejněna i souhrnná zpráva, která obsahuje více podrobností o konzultacích.

Souvislosti nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla

Vertikální dohody jsou dohody mezi dvěma nebo více podniky působícími na různých úrovních výrobního nebo distribučního řetězce, které se týkají podmínek, za nichž mohou strany nakupovat, prodávat nebo dále prodávat určité zboží nebo služby.

Ustanovení čl. 101 odst. 1 Smlouvy o fungování EU zakazuje dohody mezi podniky, které omezují hospodářskou soutěž. Podle čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování EU však mohou být takové dohody prohlášeny za slučitelné s vnitřním trhem, pokud přispívají ke zlepšení výroby nebo distribuce výrobků anebo k podpoře technického či hospodářského pokroku, přičemž vyhrazují spotřebitelům přiměřený podíl na výhodách z toho vyplývajících, aniž by byla omezena hospodářská soutěž.

Nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla uvádí, že na dohody o distribuci nových vozidel se vztahuje obecný režim Komise týkající se vertikálních omezení (tj. nařízení o blokových výjimkách pro vertikální dohody). Zmíněné nařízení vyjímá vertikální dohody, které splňují určité podmínky, ze zákazu stanoveného v čl. 101 odst. 1 Smlouvy o fungování EU, čímž pro tyto dohody vytváří „bezpečný přístav“. Pokyny k vertikálním omezením uvádějí, jak vykládat a uplatňovat nařízení o blokových výjimkách pro vertikální dohody a jak posuzovat vertikální dohody, které nespadají do jeho působnosti.

Pokud jde o dohody o prodeji nebo dalším prodeji náhradních dílů pro motorová vozidla nebo o poskytování oprav a údržby pro motorová vozidla, nařízení o blokové výjimce pro motorová vozidla stanoví, že čl. 101 odst. 1 Smlouvy o fungování EU se neuplatní, pokud tyto dohody splňují požadavky pro výjimku podle obecného režimu a neobsahují žádné z ustanovení uvedených ve zmíněném nařízení, která by odnímala výhodu výjimky.

Další informace

Další informace najdete na příslušných internetových stránkách GŘ pro hospodářskou soutěž, které obsahují shrnutí příspěvků zúčastněných stran předložených v souvislosti s fází hodnocení a tvorby politiky, hodnotící zprávu, pracovní dokument útvarů Komise a studii na podporu hodnocení zadanou nezávislému dodavateli.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688