Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  17.04.2023 11:10:51

Ranní okénko - Konec týdne přinesl smíšený obrázek z USA


Ekonomický kalendář pro tento týden je protkaný především měkčími daty v podobě předstihových ukazatelů naznačujících budoucí vývoj. Ze sousedního Německa dorazí průzkum od agentury ZEW mezi profesionály na finančním trhu, z eurozóny přijde index spotřebitelské důvěry a z USA například Empire index, sledující průmyslovou aktivitu ve státě New York. Do toho se naplno ve Spojených státech rozjíždí výsledková sezóna, kdy tento týden reportují některé velké firmy jako je Netflix, Tesla nebo AT&T. K dispozici zároveň investoři budou mít data z konce minulého týdne, kde na jednu stranu překvapil slabší výsledek amerických maloobchodních tržeb, zároveň ale nečekaně vzrostla spotřebitelská důvěra a výrazné překvapení přišlo i u ročních inflačních očekávání. Po v březnu uváděných 3,6 % očekávají respondenti na ročním horizontu inflaci o celý procentní bod vyšší.

Dnes z výraznějších dat dorazí jen newyorský Empire index. Ten by měl ukázat, že podmínky v průmyslu se mírně zlepšují a mediánový odhad počítá s růstem. Z velké části ale půjde jen o korekci překvapivě slabého březnového výsledku.

V úterý přijde z Německa index ZEW. Očekáváno je mírné zlepšení hodnocení jak současné situace, tak i budoucích očekávání. Pro investory bude výsledek zajímavý především proto, že jde o první zveřejňovaný předstihový ukazatel z eurozóny, který naznačí možný vývoj i u dalších indexů.

Ve středu přijde jediný zápis tohoto týdne z tuzemské ekonomiky v podobě inflace ve výrobě. U cen průmyslových výrobců předpokládáme jen velmi mírný meziměsíční růst o 0,1 %, medián trhu je nastaven na 0,1% pokles. Meziročně by se tak statistika dostala po březnových 16 % pod 11,5 %.

Ve čtvrtek zveřejní ceny výrobců Německo, kde je očekáván ještě o něco rychlejší ústup než v Česku. Z eurozóny dorazí statistika spotřebitelské důvěry, kde by po březnovém přibrzdění mělo přijít další mírné zlepšení. Zveřejněné budou i zápisky z posledního zasedání ECB, ze kterých s největší pravděpodobností vyplyne potřeba dále zvyšovat sazby.

V pátek pak dorazí první odhad PMI, a to jak z hlavních ekonomik eurozóny, tak z USA. V případě Německa, a přeneseně i z velké části v případě eurozóny, je očekáváno mírné zlepšování ve výrobě, avšak stále relativně hluboko pod hranicí 50 bodů. Index ve službách by se měl dále udržet v expanzi, nad touto hodnotou. U Spojených států je naopak očekáván pokles v rámci obou složek.

Březnové maloobchodní tržby v USA poklesly více, než se čekalo. Namísto trhem předpokládaných -0,5 % přišel pokles o celé 1 %. To by implikovalo slabší potřebu přísné měnové politiky, avšak později v pátek dorazila i překvapivá data o spotřebitelské důvěře jdoucí přesně v opačném směru. Index Michiganské univerzity ukázal nečekaný růst jak u hodnocení současné situace, tak i u hodnocení budoucích očekávání. Překvapivý je i růst inflačních očekávání. Ta jsou ale u amerických spotřebitelů výrazně navázána na ceny pohonných hmot, což může z velké části vysvětlovat krátkodobý výkyv.

Americký akciový trh po pozitivní reakci na data z maloobchodu během dne s příchodem dalších čísel otočil a pátek uzavřel index S&P 500 v mírné 0,2% ztrátě. Německý DAX  0,5 % přidal, rovné 1 % si na konci minulého týdne připsala i pražská burza. Opět pozitivní roli sehráli akcie ČEZu, které jsou po pátečním obchodování nejdražší od loňského června a poblíž dlouholetých maxim. Koruna ke konci týdne udržela kurz v blízkosti 23,30 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

12.02.2024Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.01.2024Ranní okénko - Závěr týdne ve znamení dat z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688