Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  17.04.2023 10:43:25

Koruna je vůči euru nejsilnější od roku 2008. Udrží své pozice, nebo odevzdá část zisků?

Česká měna stoupá vůči euru na úrovně, kde byla naposledy viděna před téměř 15 lety. Jen za poslední rok koruna k euru zpevnila z 24,50 na 23,30 koruny.* To představuje zhodnocení asi o pět procent. Přitom poté, co byl vloni do čela České národní banky jmenován Aleš Michl, málokdo takové zpevňování očekával. Kam až koruna může sílit? Dosáhla už svého limitu?

Koruna je vůči euru asi o pět procent silnější než před rokem.* Přitom fundamenty hovoří proti ní. Stačí jeden pohled na vývoj platební bilance za loňský rok a zjistíme, že vnější nerovnováha české ekonomiky byla nejhlubší od měnové krize v roce 1997. K ní mimochodem došlo také právě proto, že se tuzemské hospodářství dostalo do neudržitelného schodku běžného účtu platební bilance.

Na druhé straně je nutné upozornit na dva zásadní rozdíly oproti situaci z před více než čtvrtstoletím. Česká měna se tehdy nacházela v režimu fixního nominálního kursu a loňská vnější nerovnováha šla na vrub převážně dovozu drahého ruského plynu. Vzhledem k tomu, že plynovody z Ruska do Česka už téměř žádná surovina neproudí, a cena plynu na světovém trhu se navíc výrazně snížila, dá se to pokládat za jednorázový negativní faktor.

Jenže ani to není dostatečné vysvětlení spanilé jízdy české měny na eurokorunovém trhu. Pro korunu tak hovoří spíše krátkodobé faktory. Mezi ně patří kladný úrokový diferenciál plynoucí z toho, že základní úroková sazba ČNBse nachází na úrovni sedmi procent, zatímco základní sazba Evropské centrální banky je na poloviční úrovni.

Zdroj: Kurzy.cz

 

S tím souvisí i další významný faktor, kterým je doslova útěk domácích firem od koruny do eura v případě úvěrů. Tuzemští podnikatelé si jdou pro půjčky čím dál častěji raději do některé z bank v eurozóně a tyto euroúvěry následně převádějí do korun, protože získané finance využívají pro investování v Česku. Ke konci letošního ledna činil objem nových eurových úvěrů převedených do korun 566 miliard korun. O rok dříve to bylo jen asi 400 miliard korun. Českým firmám se to zkrátka vyplatí, i když se musí zajišťovat proti kursovému riziku, což je pro ně dodatečný náklad.

Jenže tento trend se může záhy otočit. Jednak Evropská centrální banka nejspíše ještě své úrokové sazby bude zvyšovat, jednak se dříve či později vyčerpá schopnost českých firem absorbovat další a další eurové úvěry a jejich následného převodu do korun. Nemusí to nutně znamenat prudké oslabování koruny, ovšem odevzdání části zisků je poměrně pravděpodobné.

Ledaže by bankovní rada České národní banky na některém z nejbližších měnověpolitických zasedání přehodnotila situaci a většinově se vyslovila pro zvýšení úrokových sazeb. Nezapomeňme také, že ČNB stále disponuje velmi masivními devizovými rezervami, které se jistě nebude bát použít, pokud by hrozila prudká depreciace koruny . Vždyť sama deklaruje, že silná koruna je nástroj, kterým chce především bojovat proti inflaci.

Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

 

Roman Vykouřil, Hlavní analytik Wonderinterest Trading s.r.o.

 

 

 

 

Odkaz na graf CZK/EUR

https://www.patria.cz/kurzy/CZK/EUR/graf.html

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)
27.03.2024  Česko je zpět na inflačním cíli, koruna je však nejslabší za poslední dva roky Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)

Přečtěte si také:

01.12.2023Eurodolar včera odevzdal část svých zisků ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.02.2023Koruna nejsilnější od července 2008 (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.01.20237 dní s korunou - Koruna je nejsilnější od roku 2008 Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.01.2023Euro na devítiměsíčním maximu, koruna nejsilnější od 2008 (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688